PRENOSIMO

The Bosnia Times: Ljevica se vraća na "fabričke postavke", raspada se stara Trojka, nastaje nova…

To dodatno usložnjava odnose među opozicionim stranka i skoro je sasvim izvjesno da nema ništa od ukrupnjavanja opozicije, pa tako ni od zajedničkog kandidata za člana Predsjedništva BiH

Čudić, Begić i Mijatović prilikom gostovanja na Face TV. The Bosnia Times

The Bosnia Times

30.1.2022

Kako god da se završe pregovori u Neumu, a svi su izgledi da će se postići rješenje o Izbornom zakonu, ova sedmica je donijela definitivnu ideološku podjelu političkih stranka u Sarajevu. 

Tri lijevograđanske stranke (SDP, DF i NS) su bojkotirale pregovore u Neumu, dok su četiri narodnjačke bošnjačke stranke (SDA, SBB, NiP i NES) prihvatile učešće u pregovorima, piše "The Bosnia Times"

"Crveni prirast"

To šta su u svojim saopćenjima navele lijeve stranke kao razlog za opstrukciju i ignoriranje pregovora više uopće nije bitno. Jer njihovi politički stavovi koje su iznijeli neki od članova iz vrha tih stranka, poput Sabine Ćudić, Zlatana Begića i Vojina Mijatovića, u programu FACE televizije, pokazuje da će definitivno doći do raskola u opozicionom bloku stranka, te da bi moglo da ponovno objedinjavanja ljevice u formi nekadanjeg bh. bloka kojeg bi sačinjavale SDP, NS i DF. Izvjesnije je čak da će doći do raskola između NiP-a i SDP-a, odnosno NS-a, nego što će doći do fuzije sa DF-om.

To dodatno usložnjava odnose među opozicionim stranka i skoro je sasvim izvjesno da nema ništa od ukrupnjavanja opozicije pa tako ni od zajedničkog kandidata za člana Predsjedništva BiH kojeg bi podržale opozicione stranke.

Za očekivati je da će stranke ljevice tretirati sporazum u Neumu, ma kakav on bio, kao izdaju države i udovoljavanje Draganu Čoviću, piše "The Bosnia Times".


On je tu da laže

Sve je to nagovijestio Senad Pećanin, advokat po zanimanju, ali u biti politički Influenster.

- Ispravna je odluka DF-a, SDP-a i NS da ne idu u Neum! Pregovori u Neumu imaju samo jedan zahtjev, a to je kako Čoviću osigurati mjesto u Predsjedništvu, a istovremeno sačuvati nadležnost Domova naroda koji mu pružaju mehanizam za blokiranje! - tvrdio je Pećanin.

To što on tvrdi da su „SDA i Bakir Izetbegović najveći problemi BiH“, nije ništa novo jer je on kao notorni jugonostalgičar, navodno mu je majka htjela dati ime Avnoj, iskompleksiran nacionalnim strankama.

Međutim njegovo portretiranje Dine Konakovića i Fahrudina Radončića, već ukazuje kome će se ljevica svetiti i na koga će se okomiti tokom predizborne kampanje.

Pećanin tako laže da je Radončiću problem dug poreza od petnaestak milona maraka i da je pod tom ucjenom pristao na učešće u pregovorima, a Konakoviću imputira da „kupuje naklonost američke administracije i međunarodne zajednice!“. Prema zvaničnim podacima na sajtu Poreske uprave FBiH Radončić ne duguje ni marku poreza, dok na primjer vlasnik „Sarajevske pivare“ Mujo Selimović, kome je Pećanin prodao svoje novine „Dane“, i zaradio cijelo bogatstvo, državi duguje 30-tak miliona po osnovu PDV—a.

Ako se ovim Pećaninovim insinuacijama i kvalifikacijama dodaju brutalni napadi troje naprijed spomenutih ljevičara u programu iste televizije, onda je jasno kakva nas izborna kampanja očekuje.

Možda je to i dobro da se stranke u Sarajevu definitivno ideološki isprofiliraju i pokažu svoju viziju ustrojstva države i još više političkog pluralizma.

Međutim, ostat će ružan osjećaj gledalaca spomenutog televizijskog programa da bi možda ovakva opozicija bila i gora od SDA, te da bismo imali ostrašćenije botove od zloglasnih SDA-ovih botova.

Oni su pokazali sav raskoš arogancije i prepotenciju ljevice kakvu je samo još pokazivao Zlatko Lagumdžija. Za razliku od njih, Lagumdžija je ipak imao nekakvog stila i njemu je to čak i bastalo, piše "The Bosnia Times".

 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.