SAOPĆENJE ZA JAVNOST

Subvencioniranje zamjene peći/kotlova na ugalj i ostala čvrsta goriva sa certificiranim pećima/kotlovima i toplotnim pumpama u domaćinstvima u KS

Radi se o iznimno važnom projektu, obzirom da su brojna istraživanja pokazala da je jedan od glavnih uzročnika lošeg kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo, u zimskom periodu, emisija zagađujućih tvari iz kućnih ložišta na čvrsta goriva.

Subvencioniranje zamjene peći/kotlova na ugalj i ostala čvrsta goriva sa certificiranim pećima/kotlovima i toplotnim pumpama u domaćinstvima u KS. ilustracija

M. D. A.

29.12.2021

Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, na čelu sa ministrom Enverom Hadžiahmetovićem, kontinuirano radi na poboljšanju uvjeta za život svih građana Kantona Sarajevo. S tim u vezi, svjesni negativnih utjecala koje zagađenje zraka ima na ljudsko zdravlje, ekosisteme, ali i ekonomiju, Ministarstvo implementira niz projekata koji za cilj imaju uštedu energije, korištenje ekološki prihvatljivih energenta, smanjenje emisije štetnih plinova i ozelenjavanja javnih površina što će dugoročno voditi ka poboljšanju kvalitete zraka u Kantonu Sarajevo

U toku realizacija pilot projekta zamjene peći u KS

Prema informacijama kojima se trenutno raspolaže, oko 30.000 domaćinstava u Kantonu Sarajevo koristi ugalj i druga čvrsta goriva za grijanje, čime se značajno ugrožava kvaliteta zraka, pogotovo na području općina Novi Grad Sarajevo, Ilidža i Ilijaš, gdje se nalazi najveći broj individualnih ložišta. Cilj je smanjenje zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo, posebno u naseljima gdje su dominantni izvori zagađivanja kućna ložišta na čvrsta goriva. Prelazak na korištenje peći/kotlova na pelet subvencioniran je iznosom do 70% od iznosa ukupnih troškova ili maksimalnim iznosom do 5.000 KM po korisniku, a prelazak na grijanje pomoću toplotnih pumpi subvencioniran je iznosom do 40% od iznosa ukupnih troškova ili maksimalnim iznosom do 7.000 KM po korisniku.

Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Enver Hadžiahmetović izjavio je da “Zbog velikog interesovanja aplikanata Vlada KS i resorno Ministarstvo planiraju nastaviti realizaciju ovog projekta i u toku 2022. godine. Vlada je iskazala jasno opredjeljenje da provodi mjere i realizuje projekte koji direktno utiču na unaprijeđenje kvalitete zraka i bolji životni standard građanki i građana KS. Želim se zahvaliti Švedskoj na kontinuiranoj podršci koju pruža Vladi KS kroz projekat Zeleni ekonomski razvoj koji implementira UNDP”.

Osnovni ciljevi projekta su smanjenje zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo, posebno u dijelovima Kantona Sarajevo gdje je kvaliteta zraka III kategorije, kao i stvaranje preduslova za uspostavljanje održivog modela za podršku zamjene necertificiranih kotlova i peći u budućnosti.

Za provedbu ovog Pilot projekta Vlada KS i Švedska su obezbijedili iznos od 2.350.000 KM.

Korake realizacije projekta možete naći na linku.

Moguća je i zamjena peći koje se koriste i za pripremu hrane

Moguća je i zamjena peći koje se koriste i za pripremu hrane (ne samo za grijanje), ali se subvencionira nabavka i ugradnja peći na pelet namjenjene isključivo za grijanje. U tom slučaju dodatni trošak za vlasnika je nabavka novog uređaja za pripremu hrane bez subvencije.

Prijaviti se mogu i vlasnici objekata koji pored čvrstog goriva, kao dodatno koriste i neka druga goriva za grijanje. Subvencionira se projektovanje, nabavka i ugradnja certificiranih kotlova ili peći na pelet i toplotnih pumpi. U prijavnom formularu aplikant treba da označi za koji od navedenih izvora za grijanje aplicira.

Ukupni trošak pojedinačne investicije tj. pojedinačnog projekta uključuje trošak projektovanja, nabavke uređaja za proizvodnju toplote (peć ili kotao na pelet ili toplotna pumpa) sa pratećom opremom (pumpa(e), mjerno-regulaciona oprema, ventili i cijevi neophodni za priključenje izvora toplote na sistem grijanja, priključenje na dimnjak i na mrežu električne energije) te puštanje u rad i upoznavanje korisnika sa načinom upravljanja opremom i uslovima garancije.


Troškovi instaliranja unutrašnjeg razvoda sistema grijanja i grijnih tijela (radijatora) nisu obuhvaćeni subvencioniranjem kroz ovaj pilot projekat.

Projektant će uzeti u obzir postojeći sistem grijanja i shodno tome projektovati novi izvor toplote (peć/kotao na pelet ili toplotna pumpa) u skladu sa zahtjevom korisnika. U slučaju da ne postoji unutrašnji razvod sistema grijanja sa grijnim tijelima, korisnik može vlastitim sredstvima uraditi unutrašnji sistem neposredno prije ugradnje izvora za grijanje kroz ovaj pilot projekat.

U slučaju ugradnje toplotne pumpe korisnik je dužan da obezbijedi mogućnost priključka na električnu mrežu o vlastitom trošku, u smislu priključne električne snage.

Prelazak na korištenje peći/kotlova na pelet će se subvencionirati iznosom do 70% od iznosa ukupnih troškova ili maksimalnim iznosom do 5.000,00 KM po korisniku, dok će se prelazak na grijanje pomoću toplotnih pumpi subvencionirati iznosom do 40% od iznosa ukupnih troškova ili maksimalnim iznosom do 7.000,00 KM po korisniku.

S obzirom da se radi o pilot projektu koji će dati dodatne informacije o potrebama stanovnika Kantona Sarajevo, u pilot fazi će se implementirati broj projekata koji bude u okviru trenutno raspoloživih sredstava za subvencioniranje.

Plan je da se u tekućoj godini izdvoje dodatna sredstva kako bi se povećao broj korisnika, te da se kroz sljedeće pozive subvencioniranje proširi i na eventualno druge tehnologije. Sve dodatne informacije o pilot projektu se mogu dobiti putem web stranice https://www.ba.undp.org, ili direktno na link Javnog poziva.

Novi dan, bolji zrak

Vlada Kantona Sarajevo i Evropska unija pokrenule su kampanju “Novi dan, bolji zrak” kako bi se promovisale zajedničke aktivnosti i projekti koji se provode na poboljšanju kvalitete zraka u Kantonu Sarajevo. Kampanja također ima za cilj podizanje svijesti o ulozi koju građani Kantona Sarajevo mogu imati u osiguravanju čistijeg zraka.

Evropska unija, zajedno sa međunarodnim partnerima i Vladom Kantona Sarajevo podržava nekoliko projekata za smanjenje zagađenja zraka u Kantonu Sarajevo, što uključuje projekte toplinske izolacije zgrada, zamijenu peći kako bi se koristili ekološki prihvatljiviji izvori energije te modernizaciju i obnovu saobraćaja u Sarajevu.

Otklanjanje zagađenja jedan je od stubova Zelenog dogovora koji postavlja viziju za 2050. – viziju svijeta u kojem se zagađenje smanjuje na razine koje više nisu štetne za ljudsko zdravlje. Ovo je također i vodeća vizija za Zelenu agendu za Zapadni Balkan. Na Samitu EU-Zapadni Balkan, koji je održan 6. oktobra u Sloveniji, dogovoren je Akcioni plan za Zeleni plan za Zapadni Balkan, sa konkretnim mjerama za provedbu Zelene agende, uključujući uklanjanje zagađenja u Bosni i Hercegovini.

Osim toga, EU je namijenila 9 milijardi eura bespovratnih sredstava za Ekonomski i investicijski plan za Zapadni Balkan koji ima za cilj potaknuti dugoročni ekonomski oporavak regije, podržati zelenu i digitalnu tranziciju, potaknuti regionalnu integraciju i uzajamno priblližavanje sa Evropskom unijom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.