SPECIJALNI IZASLANIK

Gabrijel Eskobar za CNN: Dodik najveća prijetnja po Dejton, BiH je na začelju zemalja bivše Jugoslavije

On je rekao kako je Bosna i Hercegovina jedna od najkorumpiranijih država u Evropi, te da su samo dvije zemlje gore po tom pitanju

Eskobar: Gore od BiH samo Azerbejdžan i Bjelorusija. screenshot

E. Ć.

18.12.2021

Gabrijel Eskobar (Gabriel Escobar), zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni izaslanik za zapadni Balkan, je u intervjuu za CNN-ovu novinarku Kristiann Amanpur (Christiane Amanpour) rekao kako je Bosna i Hercegovina jedna od najkorumpiranijih država u Evropi. 

On je kazao kako i većina prijetnji po Dejtonski mirovni sporazum dolazi od Milorada Dodika.




Ogromna stopa korupcije

Eskobar je ukazao da se mora razumjeti kontekst da bi se shvatila kriza koja se dešava u našoj zemlji. Rekao je kako je BiH na začelju zemalja bivše Jugoslavije.

- Od sedam država, njih dvije su članice Evropske unije, četiri su članice NATO-a, mnoge su ostvarile značajan ekonomski uspjeh. Od šest zemalja Zapadnog Balkana, njih četiri ostvaruju progres prema EU. Bosna i Hercegovina je na začelju.

Specijalni izaslanik Džoa Bajdean (Joe Biden), američkog predsjednika, je potvrtao ogromnu stopu korupcije u našoj zemlji, rekavši da je BiH među najkorumpiranijim u Evropi, te da su gore samo Azerbejdžan i Bjelorusija.

- Iseljavanje mladog stanovništva je deset puta veće nego u Srbiji. Neučinkovita je u privlačenju direktnih stranih investicija. Javni sektor čini 70 posto od ukupne ekonomije. Sve je to posljedica duboke korupcije. To je kontekst krize - rekao je Eskobar.


Većina prijetnji dolazi od Dodika

Eskobar je rekao kako postoje prijetnje po Dejtonski mirovni sporazum i da većina tih prijetnji dolazi od člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika.

On je upozorio da bi cijela regija mogla ispaštati ukoliko se ne riješi kriza u našoj zemlji. Također, Eskobar je ocijenio da SAD sarađuje sa Evropskom unijom zarad perspektive zapadnobalkanskih zemalja na njihovom putu ka EU. 

Eskobar je kao primjer da uspjevaju u tome istakao napredak Srbije, Crne Gore i Makedonije.

SAD i EU imaju dva cilja

Eskobar navodi kako SAD i EU imaju dva cilja. Prvi je da onemoguće Dodikove napade na državne institucije, koje je nazvao napadima na "srce Dejtona", a drugi cilj je vraćanje predstavnika Srba u državne institucije.

Nakon toga je će se stupiti Izmjenama Izbornog zakona i djelomičnim ustavnim promjenama kojima se želi postići funkcionalnija država.

Također, Eskobar se dotakao sankcija Njemačke, te rekao kako se treba razmisliti i financijskim mjerama protiv onih koji rade protiv Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.