VANREDNA SJEDNICA

Vijeće ministara počelo donositi odluke: Odobren sporazum sa EU

Bosna i Hercegovina je za učešće u ovom programu obezbjedila plaćanje ulazne karte koja će u 2021. godini, prema procjenama EU, iznositi 1.545120 eura

Sa jedne od prethodnih sjednica. Arhiv

N. Aj.

29.11.2021

Vijeće ministara BiH, na današnjoj vanrednoj telefonskoj sjednici, utvrdio je Prijedlog međunarodnog sporazuma između Bosne i Hercegovine, s jedne strane, i Evropske unije (EU), s druge strane, o učešću Bosne i Hercegovine u programu Unije Horizon Evropa - Okvirni program za istraživanje i inovacije, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Prijedlog ranije dogovorenog sporazuma bit će dostavljen Predsjedništvu Bosne i Hercegovine u daljnu zakonom previđenu proceduru, a za potpisnicu je predložena ministrica civilnih poslova Ankica Gudeljević.

Inovacijski potencijal

- Predsjedništvu BiH je također predloženo da s danom potpisivanja ovog sporazuma odobri njegovu privremenu primjenu, a do okončanja postupka ratifikacije. Vijeće ministara BiH na ovaj način potvrđuje kontinuitet učešća u programu EU za istraživanje i inovacije od 2009. godine i stvara uslove za primjenu ovog sporazuma kojim je EU omogućio naučno-istraživačkim organizacijama iz BiH da učestvuju u Programu Horizon Evropa od njegova početka, 1. januara 2021. godine, i iskoriste svoj istraživački i inovacijski potencijal - navodi se u saopćenju.

Evropska unija će potpisati ugovore s pravnim licima iz Bosne i Hercegovine kojima su odobreni projekti u konkursnoj proceduri tokom 2021. godine.


Ključni program

Bosna i Hercegovina je za učešće u ovom programu obezbjedila plaćanje ulazne karte koja će u 2021. godini, prema procjenama EU, iznositi 1.545120 eura, s tim da će dio biti finansiran iz fonda IPA.

Horizon Evropa je sedmogodišnji program EU, nasljednik programa Horizont 2020 u kojem je Bosna i Hercegovina učestvovala kao pridružena zemlja u periodu trajanja programa od 2014. do 2020. godine. Riječ je o ključnom programu finansiranja EU za istraživanje i inovacije s budžetom od 95,5 milijardi eura. Program, između ostalog, finansira istraživanja o klimatskim promjenama, pomaže u dostizanju ciljeva održivog razvoja UN-a, povećava konkurentnost, olakšava saradnju i jača uticaj istraživanja i inovacija na razvoj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.