HISTORIJA

Na današnji dan: Ubijen predsjednik SAD Džon Kenedi

Za izvršenje atentata osumnjičen je Li Harvej Osvald (kojeg je dva dana kasnije u policijskoj stanici ubio Džek Rubi

Džon F. Kenedi: Ubijen 1963. godine. Agencije

Avaz.ba

22.11.2021

Na današnji dan u Dalasu, u Teksasu, 1963. ubijen je predsjednik SAD-a Džon F. Kenedi (John F. Kennedy). Za izvršenje atentata osumnjičen je Li Harvej Osvald (Lee Harvey Oswald), kojeg je dva dana kasnije u policijskoj stanici ubio Džek Rubi (Jack Ruby).

1497. Tražeći morski put u Indiju, Portugalac Vasko da Gama postao je prvi moreplovac koji je oplovio Rt dobre nade, na krajnjem jugu Afrike.

Umro američki pisac

1916. Umro američki pisac Jack London, jedan od najčitanijih autora u prvoj polovini 20. vijeka (“Zov divljine”, “Bijeli očnjak”, “Mjesečeva dolina”, “Ljudi s dna”).

1943. U Libanu je proglašena nezavisnost, čime je ukinut mandat koji je nad ovom državom imala Francuska od 1. jula 1920. Arapske zemlje, Velika Britanija i SAD odmah su priznale nezavisnost Libana, a francuske trupe su sporazumno napustile zemlju 1946.

1963. Umro engleski književnik Aldous Huxley, jedan od najistaknutijih evropskih esejista 20. vijeka, kosmopolita i aktivista pacifističkog pokreta.

1972. Predsjednik SAD-a Richard Nixon ukinuo je, nakon 22 godine, zabranu putovanja američkih brodova i aviona u Kinu.

1974. Generalna skupština UN-a dala je status posmatrača Palestinskoj oslobodilačkoj organizaciji.

1975. Juan Carlos postao kralj Španije, dva dana nakon smrti diktatora Francisca Franca.

1977. Anglo-francuski putnički avion Concorde počeo je redovni saobraćaj između Evrope i Amerike. Redovni letovi uspostavljeni su nakon dvije godine pravnih rasprava zbog jačine buke koju taj avion proizvodi.

1980. Umrla holivudska zvijezda i seks-simbol tridesetih godina 20. vijeka Mae Vest.

1989. U Bejrutu ubijen predsjednik Libana Rene Muavad dok je prolazio kroz grad u svečanoj povorci povodom Dana nezavisnosti. U bombaškom napadu poginulo je još 16 ljudi.

1990. Prva žena premijer u historiji Velike Britanije Margaret Thatcher, zbog neslaganja u njenoj Konzervativnoj stranci, podnijela je ostavku poslije 11,5 godina provedenih na mjestu premijera.

1992. Pomorsko-vazduhoplovne snage NATO-a i Zapadnoevropske unije počele kontrolu brodova u međunarodnim vodama Jadranskog mora s ciljem onemogućavanja snabdijevanja SR Jugoslavije naftom i drugim strateškim materijalima.

2000. U Pragu umro Emil Zatopek (78), legendarni češki trkač i jedini atletičar koji je osvojio tri zlatne medalje u trkama na duge staze na jednoj olimpijadi. Prvo olimpijsko zlato osvojio je u Londonu 1948, a tri olimpijske zlatne medalje u Helsinkiju 1952.


Prva žena na mjestu kancelara Njemačke

2002. Nigerija odlučila da se takmičenje za Mis svijeta održi u nekoj drugoj državi, zbog muslimansko-kršćanskih sukoba u kojim je poginulo najmanje 215 ljudi.

2005. Predsjednica Kršćansko-demokratske unije (CDU) Angela Merkel, prva žena na mjestu kancelara Njemačke, zvanično je stupila na dužnost. Na parlamentarnim izborima 2009. izabrana je drugi put za njemačku kancelarku.

2007. U Lausannei u Švicarskoj umro francuski koreograf Maurice Béjart, jedan od osnivača modernog plesa. Među njegovim koreografijama su “Bolero”, Beethovenova Deveta simfonija, “Romeo i Julija”, “Malraux”.

2015. Liberal Mauricio Macri, bivši gradonačelnik Buenos Airesa, izabran je za novog predsjednika Argentine.

2017. Haški tribunal izrekao je prvostepenu presudu ratnom komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću i osudio ga na doživotnu kaznu zatvora. Mladić je osuđen po 10 od 11 tačaka optužnice. On je oslobođen optužbi za genocid u šest opština (Ključ, Kotor-Varoš, Sanski Most, Prijedor, Vlasenica i Foča tokom rata u BiH), ali je osuđen za genocid u Srebrenici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.