SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE

Bajden nominovao Džejmsa Obrajana da odlučuje o sankcijama

On je bivši uposlenik State Departmenta koji je, između ostalog, pomogao formulisanju Dejtonskog mirovnog sporazuma

Bajden i Obrajan. Avaz

Piše: H. J. I.

7.10.2021

Predsjednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) jučer je izvršio nove nominacije na ključne pozicije, saopćeno je iz Bijele kuće.

Kako se navodi, Bajden je nominovao sedam osoba na sedam ključnih pozicija. Sve ih treba potvrditi i Senat, u kojem Demokrate imaju većinu.

Najinteresantnija nominacija za našu zemlju je nominacija Džejmsa Obrajana (James O'Brien)  na poziciju Koordinatora za politiku sankcija, koja je u rangu ambasadora u State Departmentu. 

Važno je napomenuti da je Bajden skoro proširio listu za sankcije na području Zapadnog Balkana te najavio snažniji angažman.

Spisak nominovanih. Printscreen

Ko je Džejms Obrajan?

Džejms Obrajan trenutno je direktor i potpredsjednik Albright Stonebridge Group, međunarodne savjetodavne kompanije. 

Obrajan je prethodno radio u State departmentu, počevši od svoje pozicije advokata-savjetnika 1989. Kasnije je bio specijalni predsjednički izaslanik za Balkan, sa odgovornošću za američku diplomatsku, ekonomsku i sigurnosnu politiku u tom području . 

Osim toga, Obrajan je djelovao kao zamjenik direktora Ureda za planiranje politika State Departmenta i kao viši savjetnik ambasadorice UN-a i državne sekretarke Madelajn Albrajt (Madeleine Albright). Sa ovih pozicija, on je pomogao u formulisanju Dejtonskog sporazuma iz 1995. godine, kojim je okončan rat u Bosni. 


Vodio američku podršku na Međunarodnom sudu za bivšu Jugoslaviju

Vodio je američku podršku na Međunarodnom sudu za bivšu Jugoslaviju, koji je pomogao privesti pravdi osobe odgovorne za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

Nadalje, finalizirao je sporazume o kontroli oružja za masovno uništenje u bivšem Sovjetskom Savezu.

Obrajan je također pregovarao o sporazumima o zaštiti prava intelektualne svojine za naučnu saradnju sa Kinom. Promovirao je ekološki prihvatljive međunarodne trgovinske propise za opasne materijale i materijale koji se mogu reciklirati i radio je na tome da javno-privatna partnerstva i društvena odgovornost korporacija postanu centralni element američke vanjske politike.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.