AKTUELNO

Raskol među sarajevskim studentima: Vijeće mladih KS organizira proteste, SPUS se protivi

Realizacija zahtjeva upućenih ka Skupštini Kantona Sarajevo je u fazi pregovora, kaže Dević

Protesti najavljeni u 12 sati, polazak ispred Doma sindikata. Avaz

Piše: E. Halimić

13.9.2021

Dio sarajevskih studenata okupljenih u Vijeću mladih KS za danas je najavio proteste s početkom u 12 sati, a protestna šetnja će krenuti ispred Doma sindikata.

Kako navode, nezadovoljni su uvjetima studiranja i radom Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu (SPUS).


Položaj studenata

Predsjednik SPUS-a Faruk Dević za „Avaz“ je kazao da je Studentski parlament u posljednjem periodu provodio niz aktivnosti, a čiji je jedini cilj poboljšanje položaja studenata.

- Shodno tome, na osnovu razgovora s predstavnicima studenata sa svih fakulteta, formirani su zahtjevi koji su upućeni Skupštini KS povodom kraja i početka nove akademske godine. Dakle, važno je naglasiti da su u kreiranju zahtjeva učestvovali predstavnici svih fakulteta - pojasnio je Dević.


Dević: Nekorektna kampanja. Avaz

Dodao je da se, nažalost, nekorektnom kampanjom pojedinaca nastoji degradirati rad predstavnika studenata, koji su velike napore uložili na formiranju zahtjeva.

- Organizator protesta nisu ni SPUS niti neka od studentskih organizacija. Realizacija zahtjeva upućenih ka Skupštini KS je u fazi pregovora te je obavljen niz sastanaka, a posljednji u tom nizu je sastanak s predsjedavajućim Skupštine KS Elvedinom Okerićem, gdje su doneseni zaključci o radnjama koje se moraju provesti kako bi i ovi, a i drugi zahtjevi bili realizirani - naglasio je Dević.


Bezuvjetni prelazak

Prema njegovim riječima, SPUS je zatražio prijenos tri predmeta ili 15 ECTS bodova te ukidanje uvjetnih predmeta, dodatni ispitni termin u septembarskom ispitnom roku, smanjenje školarina u visini od 30 posto, finansiranje studenata s prosjekom iznad osam te uvođenje apsolventskih rokova.

- Prema našim saznanjima, pojedinci iz Vijeća mladih KS su, između ostalog, zatražili provođenje prošlogodišnjeg rješenja o narednoj akademskoj godini, a to je bio bezuvjetni prelazak. Smatramo da je rješenje koje je ponudio SPUS, u vidu prijenosa tri predmeta, najadekvatnije, s obzirom na to da bi on dijelom smanjio opterećenje studenata, a ne bi napravio velike promjene u daljnjem odvijanju nastavnog procesa - zaključio je Dević.

Zahtjevi Vijeća mladih KS

Vijeće mladih KS, koje je i zvanično organizator današnjih protesta, istaklo je svoje zahtjeve.

- Da se izvrši nadzor u pogledu nepoštivanja normi u vezi s uvjetnim predmetima prilikom studiranja, obavezom plaćanja biblioteke i tretiranjem mladih s poteškoćama u razvoju na UNSA-i.

- Da se obrazloži kontinuirana uplata u iznosu od 20 KM za potrebe ISSS sistema.

- Da se razmotri proceduralno smanjenje školarine studenata.

- Da se prilikom nove 2021./2022. akademske godine implementiraju prošlogodišnja zakonska rješenja u pogledu prijenosa predmeta.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.