SUD BIH

Suđenje Draganu Mektiću: Tužilaštvo uložilo materijalne dokaze

Advokati optuženih ulagali su prigovore tvrdeći da ti dokazi nisu postojali u periodu podizanja optužnice

Dragan Mektić. Avaz

A. Ka. / Srna

9.9.2021

Tužilaštvo BiH danas je na suđenju bivšem ministru sigurnosti u Vijeću ministara Draganu Mektiću i drugima optuženim za zloupotrebu položaja uložilo dodatne i preciznije numerisane materijalne dokaze.

Tužilaštvo je uložilo račune, ugovore o djelu, odobrenja za unos obaveza i plaćanja, zahtjeve za produžavanje ugovora, akte Ministarstva bezbjednosti, plan javnih nabavki, zapisnike i desetine drugih dokaza.

Advokati optuženih ulagali su prigovore tvrdeći da ti dokazi nisu postojali u periodu podizanja optužnice.

Adna Dobojlić, koja u ovom predmetu brani Edina Garapliju, rekla je da prevod aplikacije granta nije dostavljen uz optužnicu, niti nakon nje u dostavljanju materijalnih dokaza, na šta je tužilac Vedrana Mijović tvrdila da je prevod sudskog tumača postojao uz optužnicu, ali da ne zna kako nije dostavljen odbranama.

U sudnici je danas prikazana posljednja strana dokumenta, na kojoj je pisalo da je preveden u 2021. godini, prenosi "Birn".

- Nemojmo tvrditi nešto što nije. Nije postojao u vrijeme potvrđivanja optužnice, prevedena je godinu dana nakon toga - rekla je Senka Nožica, advokat Dragana Mektića.

Sredinom januara 2020. sudija za prethodni postupak je potvrdio optužnicu protiv Mektića, koji se sa Igorom Golijaninom, Samirom Agićem i Edinom Garaplijom tereti za zloupotrebe prilikom realizacije projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva, koji je EU finansirala u periodu od 2015. do 2017. godine.

Golijanin je optužen kao Mektićev šef kabineta, Agić kao pomoćnik ministra u Sektoru za zaštitu i spašavanje, a Garaplija kao odgovorna osoba i vlasnik Instituta za zaštitu od požara i eksplozija "INZA" u Sarajevu.

Novo ročište zakazano je za 21. oktobar.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.