ODLUKE

Vlada FBiH: Predviđen rast BDP-a od 3,5 posto

Ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača rekao je da je Vlada usvojila nacrt zakona o roditeljima i njegovateljima

Održana redovna sjednica Vlade FBiH: Najvažnije odluke saopćila ministrica Milićević. L. Memčić

Piše: L. Memčić

22.7.2021

Danas je održana redovna redovna 275. sjednica Vlade Federacije BiH, a najvažnije odluke saopćila je ministrica finansija Jelka Milićević.

Vlada FBiH razmatrala je inicijativu Kantona Sarajevo o problemu prometa u KS. Prvi projekat je videonadzor i vrijedi 7 miliona eura, drugi projekat je izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica, te nabavka novih 15 tramvaja.

Aktivnosti Vlade na analizi i praćenju prihoda u FBiH također su razmatrane na sjednici, a najveći fokus je bio na saniranju posljedica uzorovanih pandemijom koronavirusa.

Također, Predviđen je rast BDP-a od 3.5 posto.

U mjesečnom pregledu za mjesec juni, ostvareni prihodi na nivou FBiH pokazali su da su ukupan prihod 727.249.842 KM, što je za 33.3 posto više u poređenju sa 2020. godinom.

Milićević je dodala da je Vlada na dobrom putu da se program ekonomske stabilizacije realizira u stopostotnom procentu.

Ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača rekao je da je Vlada usvojila nacrt zakona o roditeljima i njegovateljima. Isti zahtjev dostavljen je Parlamentu da se razmatra po hitnoj proceduri, čime se  omogućava da status roditelja i staratelja može osigurati osoba iz reda srodnika. 


Zakon za starenje nad osobama sa invaliditetom

Na sjednici Vlade FBIH, razmatrano je ukidanje dobne granice od 30 godina za staranje nad osobama sa invaliditetom. Također, skratiti će se period primjene zakona na tri mjeseca. 

Ideja je da se ova oblast riješi na pozitivan način, jer je cilj da i Parlament i NVO budu na istoj strani. 

U skladu sa efektima zakona, predložiti će se izmjene i dopune zakona.


Apel na imunizaciju

Vršilac dužnosti direktora za javno zdravstvo Federacije BiH Siniša Skočibušić naglasio je da pandmeija i dlaje traje bez obizra što su brojke novozaraženih niske. 

- Očekivati je da će četvrti val doći i kod nas. Najbolja mjera je vakcinisanje. Mi smo provodili različite mjere i važno je istaknuti podršku medija da se što veći procenat javnosti odazove na proces vakcinacije - rekao je Skočibušić. 

- Da bismo ostvarili kolektivni imunitet, važno je da se svi vakcinišemo - dodaje on. 

Distribuirano je preko 57 hiljada doza vakcine u prošloj sedmici, a i od ponedjeljka se ide sa novom raspodjelom od preko 150 hiljada vakcina, kada će biti sastanak o koordinaciji procesa vakcinacije.

U narednom razdoblju, kada bude bilo više vakcina, raditi će se na tome da se vakcinišu svi koji to žele i pozivam sve da se odazovu, rečeno je na redovnoj sjednici Vlade FBiH.

- Zavod nema informacije o broju vakcinisanih izvan Bosne i Hercegovine i tražili smo podatke od Ministarstva civilnih poslova i Ministarstva vanjskih poslova BiH. Devet posto stanovništva je do sada vakcinisanih u BiH. Imamo nedovoljno vakcinisanih u starijoj populaciji - navedeno je.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.