ANALIZA UGLEDNOG LISTA

New York Times: Presuda je bila zadnja šansa Tužilaštva da Srbiju veže za zločine u BiH i Hrvatskoj

"The New York Times" piše da je Stanišić bio drugi najmoćniji čovjek u Srbiji od 1992. do 1995. godine

Stanišić i Simatović tokom izricanja presude. Agencije

Fu. M.

30.6.2021

Prvi put visoki zvaničnici iz ratne vlade 1990-ih u Srbiji povezani su sa zločinima u susjednim zemljama, jer je sud za ratne zločine u Hagu danas osudio dvojicu bivših srbijanskih zvaničnika za pomaganje i podržavanje ratnih zločina počinjenih u ratovima koji su u to doba harali Balkanom, piše "The New York Times".

Ugledni američki list konstatira da je presuda Jovici Stanišiću i Franki Simatoviću ustvari "zadnja šansa za tužioce da zvaničnike Srbije vežu za zločine u susjednoj BiH i Hrvatskoj.

- Malo je srpskih zvaničnika igralo kritičnu ulogu tokom sukoba kao optuženi Jovica Stanišić, bivši šef državne bezbjednosti Srbije, i Franko Simatović, njegov zamjenik.

- Vezati zločine za Beograd bila je značajna pravna pobjeda, ali su dokazi imali ograničen opseg, fokusirajući se na jednu bosansku općinu, a sud je odbacio veliku većinu optužbi tužilaštva. Kazne su također daleko premašile ono što su tužioci željeli - navodi list.

"The New York Times" piše da je Stanišić bio drugi najmoćniji čovjek u Srbiji od 1992. do 1995. godine, kada je Milošević bio predsjednik.

- Bio je pouzdani savjetnik i strastveni strateg koji je dobio nadimak „Ledeni“. Poznat po tamnim odijelima i tamnim sunčanim naočalama, Stanišić je predstavljao sliku smirenosti. Suprotno tome, Simatović, šef specijalnih operacija, više je volio maskirne uniforme i, prema dokazima izvedenim tokom suđenja, mogao se čuti kako se hvali napadima na sela - piše NYT.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.