O IMENOVANJU ŠMITA

Ambasada Rusije: Flagrantno kršenje ustaljene prakse izbora visokog predstavnika

Ruska Federacija izražava svoje odlučno neslaganje s ovim imenovanjem, poručili su iz Ambasade

Ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov. Avaz

Piše: Fu. M.

27.5.2021

Nakon imenovanja Kristijana Šmita (Christian Schmidt) za novog visokog predstavnika oglasila se i Ruska ambasada u BiH koja nije podržala odluku Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC).

Njihovu reakciju prenosimo u cijelosti:

U vezi sa „izjavom Upravnog odbora Vijeća za provedbu Mirovnog sporazuma o Bosni i Hercegovini“ o navodnom „službenom imenovanju“ gospodina Kristijana Schmidta za novog visokog predstavnika u BiH, objavljenom 27. maja 2021. godine, informišemo o sljedećem.

- Ruska Federacija izražava svoje odlučno neslaganje s ovim imenovanjem. Ignorisanje principa konsenzusa je flagrantno kršenje ustaljene prakse izbora visokog predstavnika u BiH.

Stat6us Ambasade na Facebooku. Printscreen

- S obzirom da je situacija u BiH pod nadzorom Vijeća sigurnosti UN-a u kontekstu Poglavlja VII Povelje UN-a, Ured Visokog predstavnika mora prepustiti pitanje imenovanja novog visokog predstavnika i navedenu izjavu na razmatranje Vijeća sigurnosti UN-a.

Nijedna imenovana osoba bez odobrenja Vijeća sigurnosti UN-a neće imati potreban međunarodno-pravni legitimitet i neće se moći smatrati Visokim predstavnikom u smislu Dejtona.

Pozivamo naše partnere da još jednom procjene posljedice svojih nekonsenzusnih i nelegitimnih postupaka koji bi mogli imati destabilizirajući učinak na ionako tešku situaciju u BiH  naveli su iz Ambasade Rusije u BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.