UPOZORENJA

Kacila: Jedini smo u Evropi bez zakona o kontroli pušenja

Pokazalo se u posljednjih 15 godina da nije utemeljeno i dobro rješenje da se u kafićima i restoranima prave prostorije za pušače i nepušače, kaže Kacila

Kacila: Iskorak prema EU. Arhiv

Piše: E. Halimić

26.5.2021

Zastupnici u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH na današnjoj sjednici razmatrat će prijedlog zakona kojim se, između ostalog, u potpunosti zabranjuje pušenje u svim javnim zatvorenim mjestima.


Obaveza iz 2009.

Podsjećamo, ovim zakonom predviđena je potpuna zabrana pušenja u svim restoranima, kafićima i u javnim zatvorenim mjestima. Prvo njegovo spominjanje datira još iz 2018. godine i otad je zakon, koji je prepisan od država Evropske unije, ležao u ladicama Vlade FBiH.

Zastupnik Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH dr. Mirsad Kacila ponovo je aktualizirao ovo pitanje, insistirajući da se ovo zakonsko rješenje nađe u parlamentarnoj proceduri.

- Očekujem da zastupnici čuju ono što ću im reći. To je, prije svega, da je zakon naša obaveza iz 2009. godine. Zakon je dobro pripremljen i na njemu su dugo i naporno radile službe Federalnog ministarstva zdravlja i Zavoda za javno zdravstvo FBiH, uz podršku Svjetske banke, Delegacije EU... - pojasnio je Kacila u izjavi za „Avaz“.


Zastupnici u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH na sutrašnjoj sjednici razmatrat će prijedlog zakona. Ilustracija

Dodao je da je BiH jedina država u Evropi koja nema ovakav zakon.

- Međutim, on se, kako čujem u komentarima određenih kvazianalitičara i stručnjaka, pokušava iskoristiti i prezentirati na pogrešan način. Prvo, ovo nije zakon o zabrani pušenja, već o kontroli. Drugo, pokazalo se u posljednjih 15 godina da nije utemeljeno i dobro rješenje da se u kafićima i restoranima prave prostorije za pušače i nepušače - naglasio je Kacila.


Vidjeti studije

Prema njegovim riječima, postoji mit o tome da će ugostitelji slabije raditi.

- Samo treba pogledati studije u Evropi i vidjet će se da ugostitelji i bolje rade nakon donošenja ovakvih zakona. Apeliram na zastupnike da podrže zakon i da napravimo iskorak prema EU, kad su nam već puna usta Unije - zaključio je Kacila.


Godišnje u BiH umre više od 11.000 ljudi

- Pokušavam nastupiti kao ljekar u ovoj priči, jedina smo zemlja koja bilježi porast broja pušača u uzrastu do 18 godina, i to po 5-6 posto na nivou godine. Od koronavirusa je do sada u BiH umrlo oko 9.000 ljudi, a od bolesti koje su u direktnoj vezi s pušenjem godišnje u BiH umre više od 11.000 osoba - pojasnio je Kacila.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.