SASTANAK U SARAJEVU

Tadić razgovarala sa visokim zvaničnicima Tužilaštva Crne Gore

Razgovaralo se o mogućnostima transfera predmeta u kojima su podignute optužnice u BiH, a optuženi se nalaze na teritoriji Crne Gore, kao i rada na predmetima u kojima se osumnjičene osobe nalaze u Crnoj Gori

Nastaviti dobru saradnju u narednom periodu. Tužilaštvo BiH

A. J.

19.5.2021

Glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić sa svojim zamjenicima Milankom Kajganićem i Ozrenkom Nešković, kao i saradnicima, sastala se sa dužnosnicima Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore, Milivojem Katnićem, glavnim specijalnim tužiteljem i Lidijom Vukčević, specijalnom tužiteljkom te saradnicima.


Na sastanku se razgovaralo o zajedničkoj regionalnoj saradnji između tužilaštava u procesuiranju predmeta za ratne zločine i teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava, te borbi protiv nekažnjenosti ratnih zločina, koja se realizira uz podršku glavnog tužioca pri MRMKS, Serža Bramerca (Serge Brammertz).


Tokom sastanka, razgovaralo se o mogućnostima transfera predmeta u kojima su podignute optužnice u Bosni i Hercegovini, a optuženi se nalaze na teritoriji Crne Gore, kao i rada na predmetima u kojima se osumnjičene osobe nalaze u Crnoj Gori.


Glavna tužiteljica Tadić i glavni specijalni tužitelj Katnić, istakli su da oba tužilaštva žele zajednički raditi na ostvarivanju vladavine prava i kažnjavanja osoba odgovornih za ratne zločine.


Također, na sastanku se razgovaralo i o zajedničkoj saradnji u borbi protiv organiziranog i prekograničnog kriminala, s obzirom na to da je Tužilaštvo BiH sa partnerskim institucijama iz Crne Gore, provelo više zajedničkih aktivnosti, naročito u borbi protiv neovlaštenog međunarodnog prometa opojnih droga.


Zaključak sastanka je da će se u svim segmentima, kao i do sada, nastaviti dobra saradnja u narednom periodu.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.