JABLANICA

Obilježena 78. godišnjica Bitke za ranjenike

Treba da bijemo naše nove antifašističke bitke protiv neofašista, naravno drugim sredstvima, koja su svuda oko nas, rekao je Đulić.

Sa obilježavanja. Anadolija

Piše: Fu. M.

8.5.2021

Nekoliko desetina antifašista okupilo se danas povodom 78. godišnjice Bitke za ranjenike i Dana pobjede nad fašizmom na platou Bitka na Neretvi u Jablanici.

Godišnjica slavne bitke, koja se smatra i jednom od najhumanijih u historiji ratovanja, obilježena je kao i prošle godine skromnije zbog pandemije koronavirusa.

Tek nekoliko delegacija položilo je cvijeće pored vječne vatre i spomenika, uz prisjećanje na slavne dane u kojim su partizanski odredi uspjeli izaći iz okupatorskog obruča i domoći se slobodne teritorije.

Predsjednik SABNOR-a BiH Sead Đulić obraćajući se prisutnima istakao je da nikada više nije bilofašizma na ovim prostorima kao što je to slučaj sada.

Sa žaljenjem je konstatovao i kako danas, 78 godina kasnije oko nas buja neofašizam.

- On je u svim strukturama naše zemlje, od Predsjedništva države do mjesnih zajednica. Tamo se kreiraju mržnje prema domovini, prema drugom i drugačijem, iako bi bilo zanimljivo čuti i šta su drugi i drugačiji ako baštinimo istu tradiciju i iste tekovine. Mi smo tu da upozoravamo i da podsjetimo mlade građane da nauče prepoznavati neofašizam. I mi ne bijemo Titove bitke, one su završene 1945, mi danas bijemo nove bitke protiv neofašizma, ali nekim drugim metodama. Zagledani smo u 2043, nadahnuti 1943. - dodao je Đulić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.