NEJASNA ODLUKA

Sud BiH zbog korone odgodio početak suđenja pripadnicima Ravnogorskog pokreta, a "Respiratori" idu užurbano

Ročište je odgođeno zbog rizika i okolnosti izazvanih pandemijom virusa Covid-19 i jer se prema aktu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) održavaju samo hitni, pritvorski predmeti, kazali su iz Suda BiH

Dolazak optuženih u Sud BiH. Birn

Piše: M. Aščić

20.4.2021

Iako planiran za srijedu, 21. aprila, odgođen je početak suđenja pripadnicima Ravnogorskog pokreta Dušanu Sladojeviću zvanom “Krvce” i “Čiča”, Slavku Aleksiću zvanom “Vojvoda” i Risti Lečiću, optuženima za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti na području Višegrada i okoline u martu 2019. godine, prenosi BIRN.

-Ročište je odgođeno zbog rizika i okolnosti izazvanih pandemijom virusa Covid-19 i jer se prema aktu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) održavaju samo hitni, pritvorski predmeti - kazali su u Sudu Bosne i Hercegovine za BIRN.

Sladojević, Aleksić i Lečić se, kako je ranije saopćeno iz Tužilaštva, terete da su 10. marta 2019. sudjelovali na okupljanju u organizaciji “Ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske” Višegrad, na Trgu palih boraca u ovom gradu, te kasnije na lokalitetu Dobrunske rijeke, poznatom kao “Draževina”, te svojim djelima, radnjama i postupcima javno izazvali i raspirivali nacionalnu i vjersku mržnju, razdor i netrpeljivost među konstitutivnim narodima u BiH.


Raspored suđenja za 21.april. Avaz

Međutim, ova odluka Suda je nejasna i konfuzna. Naime, suđenja nisu bila u prekidu ni kada je u BiH bilo oko 2.000 zaraženih, niti kada su advokati sami tražili prekide pojedinih ročišta. S druge strane, suđenje u aferi "Respiratori", u kojoj je prvooptuženi Bakirov Fadil Novalić ide punom parom. I to u razmaku od svega pet dana. Ročišta se održavaju petkom, a zatim i srijedom.

Nekome se u Sudu očigledno žuri. Kao što se žurilo da se što prije okonča postupak protiv Osmana Mehmedagića Osmice, direktora OSA-e.

Da je u Sudu nejasno obrazloženje, govori i raspored suđenja za sutra. Čak je zakazano deset suđenja u jednom danu.

Osim toga, u predmetu Ravnogorski pokret optužene su tri osobe, a u "Respiratorima" četiri, plus "Srebrena malina". S brojem optuženih, advokatima, sudskim vijećem i tužiocima, u sudnici je više od 15 osoba.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.