DOBROSUSJEDSKA SARADNJA

Turković nakon sastanka sa Selakovićem: Vjerujem da će naši susreti u budućnosti biti intenzivniji

Drugi susret u protekla četiri i pol mjeseca pokazuje opredjeljenost za unapređenje odnosa naše dvije zemlje, kazala je Turković

Selaković boravi u dvodnevoj posjeti BiH. Anadolija

Anadolija

17.3.2021

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković, nakon sastanka s ministrom vanjskih poslova Republike Srbije Nikolom Selakovićem u Sarajevu, poručila je da su opredijeljeni da jačaju dobrosusjedske odnose, ekonomiju i kulturnu saradnju te da zajedno radimo na povezivanju cijelog regiona, javlja Anadolija.

Selaković boravi u dvodnevnoj zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovini. U Ministarstvu vanjskih poslova BiH održan je sastanak ministrice Turković i ministra Selakovića, a potom i sastanak delegacija Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva vanjskih poslova Republike Srbije.

- Ovo je naš drugi susret u protekla četiri i pol mjeseca i pokazuje opredjeljenost za unapređenje odnosa naše dvije zemlje - pojasnila je Turković.

Korak ka razvijanju saradnje

Pozdravila je odluku Vlade Srbije o davanju saglasnosti za otvaranje Generalnog konzulata BiH u Novom Pazaru, što je, prema njenim riječima, još jedan korak ka razvijanju dobrosusjedske saradnje. Zahvalila se Srbiji i na pomoći koju je pružila BiH u borbi protiv koronavirusa.

- Vjerujem da će naši susreti i posjete u budućnosti biti intenzivnije. Mi smo vrlo opredijeljeni da jačamo naše dobrosusjedske odnose, da jačamo ekonomiju i kulturnu saradnju, da gradimo infrastrukturu i da zajedno radimo na povezivanju cijelog regiona. To je interes obje zemlje, to je interes naših državljana, građana i u tom pravcu nema dilema, a ne smije biti ni prepreka - poručila je Turković.

Smatra da je važno, a to je opredjeljenje i zvaničnika Srbije, da organizuju zajedničke sjednice Vlade Srbije i Vijeća ministara BiH.

- Ta praksa je postojala, mi želimo da se ona nastavi. Želimo naše odnose intenzivirati i na najvišem nivou jačati našu saradnju. Pitanja na kojima treba raditi su rješavanje međudržavne granice, pitanja koja su u okviru Sporazuma o sukcesiji, uređenje imovinsko-pravnih odnosa, naknade za potopljeno zemljište kao i pitanje nestalih osoba - istakla je Turković.

Kako je kazala, zbog toga je važno da nadležne institucije i komisije iz dviju država organizuju zajedničke sastanke i rade na rješavanju ovih pitanja.


Komisija za granice

Turković je podsjetila da je BiH u oktobru prošle godine formirala novi saziv državne Komisije za granice i od nje se očekuje intenzivan rad.

- Pitanja koja u posljednje vrijeme izazivaju najviše interesa naše javnosti su slučajevi 'Osmanović' i 'Mujanović' ali i najavljena izgradnja hidrocentrale na Drini. I o tome smo razgovarali i mislim da postoje vrlo jasni stavovi. Sigurna sam da će se ispoštovati sve ono što je zakonski predviđeno u takvim slučajevima, pojasnila je Turković.

Govoreći o najavljenoj izgradnji hidrocentrale, Turković je kazala da smatraju da je to nadležnost države BiH, ali ne isključuju ni stavove koji mogu da budu izneseni od strane entiteta.

- Kada je riječ o ugovornim odnosima, oni su dobri. Mi imamo preko 85 potpisanih sporazuma iz različitih oblasti. Usaglašeno je i spremno za potpisivanje nekoliko sporazuma koji se odnose na zajedničke tačke na graničnim prelazima i pograničnom saobraćaju - izjavila je Turković.

Posebno je naglasila ekonomsku saradnju i podsjetila da je Srbija na trećem mjestu kada je u pitanju vanjskotrgovinska razmjena sa BiH.

- Deficit je izražen na strani naše zemlje ali u posljednjih pet godina je značajno smanjen. Naše opredjeljenje je da jačamo ekonomsku saradnju kroz susrete privrednika. Ono što je jako bitno je izgradnja autoputa Sarajevo - Beograd i revitalizacija željezničkog saobraćaja kako bi došlo do poboljšanja komunikacija između naše dvije zemlje - naglasila je Turković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.