SARAJEVO

Prof. dr. Ismet Gavrankapetanović za "Avaz": Situacija je ozbiljna, ali bez panike

Ovaj udar je tri puta jači i teži nego onaj u novembru, kaže direktor Opće bolnice

Piše: Ema Maslo

12.3.2021

Prof. dr. Gavrankapetanović: Građani, poštujte mjere. AVAZ

Situacija je dosta ozbiljna, jer je veliki porast broja zaraženih i pritisak ne jenjava u odnosu na novembar, kada smo imali snažan udar u prijemno-trijažnom dijelu bolnice. Ovaj sad je tri puta jači i teži, kazao je u razgovoru za „Avaz“ prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, direktor Opće bolnice “Dr. Abdulah Nakaš”.

Podsjetimo, Upravni odbor Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ je na jučerašnjoj sjednici jednoglasno izabrao za direktora ove zdravstvene ustanove prof. dr. Gavrankapetanovića, na mandatni period od četiri godine i ova odluka je proslijeđena Ministarstvu zdravstva Kantona Sarajevo na izjašnjenje.

Prof. Gavrankapetanović je od 1. jula prošle godine na funkciji vršioca dužnosti direktora ove zdravstvene ustanove.

Tragične posljedice

Istakao je da svi moraju biti svjesni ozbiljnosti situacije.

- Osoblje bolnice daje sve od sebe da radi krajnjim naporima, ali izdržat ćemo i ovo iskušenje. Građane molimo da poštuju mjere i tako zaštite svoj zdravstveni sistem te olakšaju medicinskom osoblju, koje u ovom trenutku vodi tešku bitku za živote i zdravlje masovno oboljelih. Opća bolnica, prema odluci Skupštine KS, uskoro postaje kantonalna bolnica i svoje kapacitete daje kako za Covid tako i za druge pacijente - dodao je prof. dr. Gavrankapetanović.


Komentirao je i prošlosedmični sastanak s ključnim ljudima zdravstva na kojem je bio, između ostalog, i prijedlog da Opća bolnica postane Covid bolnica, što je on odbio.

- Ne smijemo dozvoliti zatvaranje zdravstvenog sistema, kako je to bilo u zimu i na proljeće zbog zapuštenih slučajeva kojima smo svjedočili do jula prošle godine, kada smo bolnicu u jeku pandemije potpuno otvorili za bolesnike. Tada smo vidjeli koje su tragične posljedice zatvaranja zdravstvenog sistema, jer zapuštenim slučajevima više nismo mogli pomoći. Zajedničkim radom zdravstvenih radnika u KS, kao integralnom sistemu, jedino možemo savladati ovu krizu. Šta se krije iza pokušaja da se Opća bolnica pretvori u Covid ambulantu, ne bih mogao reći, ali to se neće desiti - rekao je direktor Opće bolnice.



Dobiti bitku

Zajedno dijeleći težak hljeb koji jedemo, svi radnici u zdravstvenom sistemu dobit će bitku protiv bolesti, dodaje on.

- Panike ne treba biti, jer nam ona nije prijatelj. Smireno poštujući sve savjete kojim zdravstveni radnici pozivaju na poštivanje mjera, izaći ćemo iz ovog velikog problema - naglasio je prof. dr. Gavrankapetanović.

Na pitanje kako komentira najave iz Vlade KS i Kriznog štaba da će doći do potpunog zatvaranja, ako se ovakva situacija nastavi, prof. dr. Gavrankapetanović je rekao:

- Mjere koje Vlada donosi na osnovu podataka stručnih lica i na osnovu dubokih analiza, trebaju biti zasnovane na optimalnom balansu između zaštite stanovništva, presijecanju puta virusa, s jedne strane, i poštujući ekonomske probleme. Stanje stanovništva u cjelini, s druge strane, uspjet će u tome sigurno, neovisno koliko je ovaj trenutak težak. Svi zajedno izaći ćemo iz ovoga problema. Poštovati mjere i uputiti misli pozitivno i siguran sam da ćemo ubrzo ugledati sunce na horizontu, uz Božiju pomoć.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.