PROJEKTI

Vjetropark Podveležje već proizveo 10 gigavat-sati električne energije

Svečano obilježen kraj radova na prvoj vjetroelektrani EPBiH

Vjetropark Podveležje. M.Smajkić

Piše: M. Smajkić

1.3.2021

Sa otvaranja Vjetroparka - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5

Na podveleškom platou iznad Mostara danas je simboličnom svečanom ceremonijom označen kraj radova na Vjetroparku Podveležje. Prvi je to vjetropark „Elektroprivrede BiH“, od ukupno 15 vjetroagregata, čija je izgradnja koštala 130 miliona KM, a za što su sredstva osigurana iz kredita njemačke razvojne KfW banke.

U okviru Vjetroparka Podveležje je 15 vjetroagregata, čija je pojedinačna snaga 3,2 megavata, a planirana proizvodnja električne energije na godišnjem nivou iznosi 130 gigavat-sati.

Prema riječima Senada Salkića,izvršnog direktora za kapitalne investicije EPBiH, na taj način će EPBiH napraviti značajne uštede u potrošnji uglja.

-To znači 130.000 tona uglja manje na nivou godine koje ćemo spaliti u našim termoelektranama, a ovaj „Vjetropark“ će moći proizvoditi elekttričnu energiju za 6.000 domaćinstava na godišnjem nivou. Ovo je samo početak našeg budućeg investicionog ciklusa u obnovljivim izvorima energije . Ponosni smo i zadovoljni što, evo, simbolično, obilježavamo početak trada vjetroelektrane na ovaj veliki dan i praznik naše domovine- kazao nam je Salkić.

Istaknuo je da je do sada Vjetropark Podveležje proizveo 10 gigavat sati struje u mrežu te da je završen i tehnički prijem , kao i da je pitanje dana dobivanje upotrebne dozvole.

EPBiH će u ovoj godini, najavio je, na podveleškom platou pokrenuti izgradnju solarne elektrane.

-Smatramo da ćemo na taj način objediniti proizvodnju iz dva vrlo važna obnovljiva izvora sunca i vjetra i omogućiti jednostavnije, kvalitenije, bolje i sigurnije balansiranje naše mreže i, uopšte, elektroenergetskog sistema. Naravno, ovim smo pokazali da EPBiH ima znanja, kapaciteta, struke i uposlenika koji su spremni raditi se i žrtvovati se. Ovo je nova tehnologija za nas, jer mi do sada nismo imali vjetroparkove i na ovaj način smo stekli bogato iskustvo za naš dalji razvoj - podvukao je Salkić.

Izgradnja prve vjetroelektrane EPBiH, kako je naveo član Nadzornog odbora Elektroprivrede BiH Izet Žigić, predstavlja doprinos ispunjavanju obaveza koje je BiH preuzela kao potpisnica ugovora o Energetskoj zajednici.

Svečanosti su prisustvovali članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović, koji je u svom obraćanju, između ostalog, naveo da „projekti poput ovog pokazuju ozbiljnost i snagu države“.

Također, poručio je kako se „danas s Podveležja iz Mostara šalje poruka nade i težnje ka snažnom ekonomskom razvoju i prosperitetu“.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.