INTERVJU

Nermin Nikšić za "Avaz": Spremni smo da okupimo opoziciju

Bitno je da su imenovane vlade u kojima ne učestvuju SDA, HDZ i SNSD

Nikšić: Vrijeme je da se razni oblici saradnje počnu razmatrati. Arhiv

Razgovarao: Fahir Karalić

29.1.2021

Nakon Sarajeva, bitno je da su promjene došle i u Tuzlanskom kantonu i vjerujemo da na tome neće stati. Kazao je ovo u intervjuu za „Avaz“Nermin Nikšić, lider SDP-a. Bilo je, ističe, očekivano da je vlast SDA i njenih pratilja u TK pokušala opstrukcijama i zloupotrebom mehanizma vitalnog interesa osigurati opstanak u foteljama.


Drugačija “utakmica”

Šta dalje nakon formiranja vlada TK i KS bez SDA?

- Za nas je bitno da su imenovane vlade u kojima ne učestvuju članice koalicije SDA-HDZ-SNSD, koja godinama funkcionira i međusobno se podržava na svim nivoima. Mi nismo zadovoljni njihovim radom, odsustvom stvarne brige za interese građana i dinamikom njihovog rada, odnosno nerada.

Kako komentirate ideju okupljanja stranaka opozicije na izborima 2022. godine?

- SDP je spreman biti predvodnik okupljanja stranaka koje dijele našu viziju moderne, evropske, građanske BiH, u kojoj svaki pedalj ove zemlje doživljavamo kao svoj i svakog svog sugrađanina kao partnera, a ne protivnika. O modalitetima saradnje je rano govoriti, iako smatram da je već sada vrijeme da se razni oblici saradnje počnu razmatrati. Potpuno je jasno da i u strankama opozicije postoje različiti ideološki pristupi.

Ključno opredjeljenje, prema mišljenju nas u SDP-u, jeste borba protiv korupcije i kriminala u cijeloj BiH. Zbog toga ćemo nastojati okupiti sve one koji su se spremni uhvatiti ukoštac s tim problemom. Svakako da će nam tu dobro poslužiti iskustvo i spremnost za antikorupciono djelovanje koje će biti jedan od ključnih zadataka i ciljeva nedavno formiranih vlada u KS i TK.

Kad je riječ o zajedničkom nastupu, sigurno ćemo iskoristiti pozitivna, ali i negativna iskustva koja imamo kad je u pitanju nastup četvorke, ali i „Bh. bloka“ na lokalnim izborima. Svima je jasno da su opći izbori jedna sasvim drugačija „utakmica“, gdje treba dobro odvagati svaki postupak i uvažiti specifičnosti svih sredina.


Nermin Nikšić. Arhiv

Kao vodeća opoziciona stranka u državi, SDP će zasigurno inicirati razgovore stranaka koje su opozicija vladajućoj većini na državnoj i entitetskim nivoima. Tok dogovora i najprikladniji konačni modalitet izlaska na opće izbore treba biti rezultat tih dogovora. Taj model ne mora biti jednak u svim izbornim jedinicama, ali je bitno da se između stranaka oponenata trenutne vlasti postigne visok stepen saradnje i koordinacije aktivnosti već u predizbornom periodu.


Bolji Mostar

Potvrđeni su rezultati izbora u Mostaru. Ko će činiti vlast?

- Rezultati su potvrđeni iako ne odgovaraju stvarnom stanju i volji građana, i to već svi znamo. Što se SDP-a tiče, vjerujemo da će „Bh. blok“ uskoro izaći s imenom kandidata ili kandidatkinje i programom za poziciju čelne osobe Mostara. Za promjenu, od onih koji nas pozivaju i prozivaju, očekujemo da shvate kako je najbolje rješenje za integracije, promjene i izgradnju boljeg evropskog Mostara da podrže naš prijedlog. Jedino bi kandidat „Bh. bloka“ garantirao da se nijedna od suprotstavljenih koalicija ne osjeća poraženom.

Uostalom, „Bh. blok“ je jedina politička opcija koja ima izabrane vijećnike u izbornim jedinicama u kojima su do sada neprikosnoveni bili SDA i HDZ. Ako me pitate je li to realno, odgovor je jeste ukoliko su SDA i HDZ iskreni u priči oko evropskog Mostara.

A kad pitate jesu li iskreni, mislim da nisu i da ustvari kroz pritisak na „Bh. blok“ imaju odličnu poziciju. Ako bismo mi popustili, onaj čiji kandidat ne prođe bi imao opravdanje za opstrukcije i blokade te bismo dobili potvrdu za priču iz kampanje kako je glas za “Bh. blok” glas za one druge. Ukoliko mi ne popustimo, to bi im bilo opravdanje da su, kao, primorani da nastave koaliciju SDA i HDZ.


’Aprilski paket’ je nudio jačanje države

Ponovo se povuklo pitanje “aprilskog paketa”. Haris Silajdžić najavljuje novo rušenje. Kako to komentirate?

- “Aprilski paket” je bio velika šansa za uspostavu države po mjeri njenih građana. U trenutku kada SNSD i HDZ dizanjem jedne ruke blokiraju državu i parlamente, a isto čine i njihovi partneri na nižim nivoima, smiješno je govoriti da bi “aprilski paket” osnažio entitetsko glasanje i blokade. Taj paket je nudio jačanje države i državnih institucija i bez dileme bismo ponovo podržali njegovo usvajanje.


Očekivanja od vlasti u TK

- Još jednom se pokazalo kako ne postoje nikakve zakonske ili moralne prepreke kada je u pitanju želja partnera iz SDA, DF-a, SD i SBiH, kao tada vladajuće koalicije u TK, da pod svaku cijenu ostanu na vlasti. Nova skupštinska većina, predvođena SDP-om, izabrala je novu vladu.

Siguran sam kako će građani u TK vrlo brzo osjetiti promjene u odnosu prema njihovim interesima, u odnosu prema privrednim subjektima i institucijama koje će donijeti nova vlada, predvođena prof. Kadrijom Hodžićem. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.