NOVO GORAŽDE

Konstituirajuća sjednica: Odbornici nove većine naišli na zaključana vrata skupštinske sale

Predsjednik SO iz ranijeg saziva, Ibrahim Drljević (SDA) tvrdi da je zakazivanje konstituirajuće sjednice za 25. februar u skladu sa zakonom

Odbornici pred zaključanim vratima. A. Bajramović

Piše: A. Bajramović

22.1.2021

Konstituirajuću sjednicu u sali Tvornice žice održali odbornici šest stranaka, dok su SNSD i SDA konstituirajuću sjednicu najavili za 25. februar

Nova skupštinska većina u Općini Novo Goražde održala je konstiturajuću sjednicu na kojoj je za predsjednika izabran Medin Džafović iz SDP-a, a za njegovog zamjenika Boris Gavrilović iz SDS-a. S obzirom da su sedam odbornika po dolasku na sjednicu naišli na zaključana vrata sale u kojoj se inače održavaju sjednice, oni su zasjedanje održali u sali obližnje Tvornice žice.

U novoj većini SDS i SDP

Novu većinu u SO Novo Goražde, u kojoj je ukupno 13 odbornika, čini sedam odbornika SDS-a, SDP-a, Ujedinjene Srpske, DNS-a, NDP-a i DEMOS-a. Konstituirajuća sjednica sazvana je jer odbornici nove većine nisu željeli čekati 25. februar za kada je sjednicu najavio dosadašnji predsjednik SO Novo Goražde.

– On je bio dužan da u roku od 30 dana sazove sjednicu, ali on je, kad je dobio potpise ovih sedam odbornika, sjednicu zakazao za 25. februar. Zašto tada? Da bi pokušali kupiti nekog od ovih ljudi. Pokušali su i mene, ali neće uspjeti. Ova većina nije na prodaju – kazao je Boris Gavrilović. Novoizabrani predsjednik, Medin Džafović, ističe da sjednica u roku od 30 dana od dana prihvatanja mandata mora biti i zakazana, i održana, te da se na konstituirajućoj sjednici nisu pojavili odbornici SNSD-a i SDA. 

Sjednica u sali Tvornice žice. A. Bajramović

SNSD i SDA čekaju 25. februar

Predsjednik SO iz ranijeg saziva, Ibrahim Drljević (SDA) tvrdi da je zakazivanje konstituirajuće sjednice za 25. februar u skladu sa zakonom i poslovnikom, jer je sjednicu za 25. februar najavio 13. januara, manje od mjesec nakon preuzimanja mandata.

- Mi ćemo čekati 25. februar i očekujemo da se pojave svih 13 odbornika. Ako oni imaju većinu nije problem sačekati. Zakon je precizno rekao da se u roku od 90 dana treba konstituisati skupština – dodaje Drljević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.