REAKCIJA

Tužilaštvo BiH: Presude za ratne zločine u trajanju više od 3.200 godina zatvora dovoljno govore o našoj opredijeljenosti

Iznesenim netačnim i iskonstruiranim navodima, nanosi se šteta Tužilaštvu BiH, koje je u svom dosadašnjem radu, za ratne zločine i teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava optužilo više od 900 osoba, iz svih krajeva BiH

Tužilaštvo BiH. Arhiv

N. Aj.

10.1.2021

Iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine uputili su saopćenje za javnost u kojem piše da Tužilaštvo BiH sukladno revidiranoj državnoj strategiji, nema obavezu dostavljati Vijeću ministara izvještaje o predmetima sa standarnom oznakom "A".



Tačne informacije i činjenice

- Tužilaštvo BiH obavezno je dostaviti navedene podatke Nadzornom tijelu za praćenje provođenja državne strategije, koje još nije formirano. Povodom netačnih i iskonstruiranih informacija, iznesenih na jednom internet portalu, Tužilaštvo BiH prinuđeno je obratiti se javnosti sa reagiranjem u kojem će iznijeti tačne informacije i činjenice - piše u saopćenju.

Naglašavaju da je bitno istaći da je Tužilaštvo BiH u potpunosti ispoštovalo sve rokove i obaveze iz Revidirane državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina.

Jačanje vladavine prava

- Tužilaštvo BiH je u obavezi, dostaviti navedene podatke, sukladno sa Aneksom "B" Revidirane državne strategije, Nadzornom tijelu za praćenje provođenja revidirane državne strategije, koje još nije formirano. Iznesenim netačnim i iskonstruiranim navodima, nanosi se šteta Tužilaštvu BiH, koje je u svom dosadašnjem radu, za ratne zločine i teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava optužilo više od 900 osoba, iz svih krajeva Bosne i Hercegovine. Na temelju optužnica ovog tužilaštva, za ratne zločine izrečene su pravomoćne presude u trajanju od više od 3.200 godina zatvora, što dovoljno govori o opredijeljenosti Tužilaštva BiH za kažnjavanje ratnih zločina i jačanje vladavine prava - zaključuje se u saopćenju. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.