SAVJETODAVNO VIJEĆE ZA BIH

Nurkić: Vjerujem u ujedinjenu i miroljubivu BiH

Postignuti mir je tek početak, a ne kraj, rekao Incko

Nurkić: Zajedno možemo postići pravdu. Printscreen

Piše: H. Javor

29.12.2020

Savjetodavno vijeće za Bosnu i Hercegovinu organiziralo je virtualnu gala večer u čast dugogodišnjih prijatelja i pristalica demokratske Bosne i Hercegovine. 

Ova 2020. godina je bila izrazito važna uzimajući u obzir da smo obilježili 25. godišnjicu genocida u Srebrenici kao i 25. godišnjicu potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma kojim je uz posredovanje SAD-a zaustavljen razorni, četverogodišnji rat u našoj zemlji. 

Incko: Jedna BiH za sve. Printscreen

Ove godine, Savjetodavno vijeće za BiH je odlučilo odati počast američkom političaru i Vođi većinske kuće Steniju Hojeru (Steny Hoyer), kongresnici Edi Bernis Džonson (Eddie Bernice Johnson), generalnoj direktorici Međunarodne komisije za nestale osobe Katrini Bomberger (Kathryne Bomberger), američkom marincu Emiru Hadžiću, kandidatu za gradonačelnika Sarajeva Bogiću Bogićeviću i našem proslavljenom košarkašu Portland Trejl Blejzersa (Portland Trail Blazers) Jusufu Nurkiću.

Virtualnu gala večer je otvorio Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko (Inzko).

- Dragi prijatelji, drago mi je da vas sve mogu pozdraviti večeras. Zbog pandemije koronavirusa, ova godina je bila izrazito teška za sve. Morali smo prilagoditi obilježavanja svih važnih datuma, ali nas to nije spriječilo da se i večeras okupimo- rekao je Incko. 

Jedna Bosna i Hercegovina za sve

U toku svog govora se osvrnuo na važan datum za BiH – 25. godišnjicu Dejtonskog mirovnog sporazuma.

- Jedan važan dio Dejtona se stalno zaboravlja – zbog njega imamo jednu Bosnu i Hercegovinu za sve. Mirovnim sporazumom smo postigli slobodno kretanje za sve unutar države, više od dva miliona ratnih izbjeglica je dobilo priliku da se vrati u svoje domove. Napravili smo i jedinstvenu valutu, konvertibilnu marku, za koju ću se usuditi reći da je najstabilnija valuta na Balkanu - izjavio je Incko.

Bogičević: Zajednički život i tolerancija. Printscreen

Dodao je da vjeruje da se sve greške mogu ispraviti kroz kreativna rješenja.

- Postignuti mir je tek početak, a ne kraj. Vjerujem da u 2021. godini možemo otvoriti novo i uspješnije poglavlje za BiH, uz 4B – Bajdenovu novu administraciju, Berlin, Brisel i naravno Bosnu i Hercegovinu- zaključio je Incko.  

Video poruku je poslao i kandidat za gradonačelnika Sarajeva, Bogić Bogićević. Na samom početku je istakao da je veoma počašćen ovogodišnjim priznanjem koje mu je dodijelio Savjetodavno vijeće za BiH.

Ustav BiH je prilično komplikovano rješenje

Osvrnuo se i na Dejtonski mirovni sporazum.

- Svi se slažemo da je vrijednost sporazuma to što je zaustavio krvoproliće i masovna ubijanja u BiH. Ali, da li je proizveo stabilan mir – ja mislim da nije- izjavio je Bogićević.  

Osvrnuo se i na Aneks 4 mirovnog sporazuma koji se odnosi na Ustav BiH.

- Ustav BiH je prilično komplikovano rješenje koje stvara mnoge blokade i disfunkcionalnu državu, što se i pokazalo u posljednjih 25 godina. Ukinuo je republiku, državu podijelio na dva dijela, a sa političke pozornice uklonio čovjeka, građanina i nametnuo etnički određenog čovjeka - rekao je Bogićević. 

Donošenje važnih odluka

Istakao je da vitalni nacionalni interes često dovodi do blokada u donošenju važnih odluka i da je krajnje vrijeme da se Ustav BiH korigira u cilju napretka i prosperiteta svih građana.

Zaključio je da samo ako odlučimo sami sebi pomoći, to će uraditi i drugi.  

- Ovo je država koja vijekovima gradi svoj zajednički život i toleranciju različitih vjera, nacija i religija. U tome očekujem pomoć i Savjetodavnog vijeća i učesnika ovogodišnje gale ali i brojnih prijatelja kao i naše dijaspore. Imamo obavezu i odgovornost da gradimo takvu BiH u kojoj ćemo se svi osjećati dobro i zadovoljno - rezimirao je Bogičević.

Ovogodišnju virtualnu gala večer je zatvorio naš proslavljeni košarkaš Jusuf Nurkić. Zbog brojnih obaveza u NBA ligi i on je poslao video poruku.

- Želim se zahvaliti svima vama na svemu što radite za Bosnu i Hercegovinu. Samo zajedno možemo postići pravdu i ispričati pravu istinu. Vjerujem u ujedinjenu i miroljubivu BiH- izjavio je Nurkić.  


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.