PLAN EKONOMSKOG OPORAVKA

Ministrica Turković učestvovala je na videokonferenciji s komesarom za proširenje EU Oliverom Varheljijem

U fokusu će biti i mladi, razvijanje inovativnosti, vještina, ekonomije bazirane na znanju i istraživanju

Turković: Učestvovala na videokonferenciji. Arhiv

Piše: N. Aj. / Avaz.ba

2.10.2020

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Bisera Turković, 1. oktobra 2020. godine, učestvovala je na videokonferenciji sa komesarom za proširenje Evropske unije Oliverom Varheljijem (Varhelyi), na kojem se razgovaralo o projektima ekonomskog oporavka i drugim temama značajnim za regionalno povezivanje.  

Varhelji je prezentovao paket Plan ekonomskog oporavka za regiju zapadnog Balkana, uz fokus na digitalnu ekonomiju, socijalna pitanja, Rome, tržište rada i zbrinjavanje otpadnih voda. Naglašeno je da će Evropska unija podržati ekonomske projekte, posebno projekte koji povezuju glavne gradove i projekte jačanja internet veza.

Varhelji: Komesar za proširenje Evropske unije. Arhiv

Kako je rečeno, u fokusu će biti i mladi, razvijanje inovativnosti, vještina, ekonomije bazirane na znanju i istraživanju. Istaknuto je da je spremno devet milijardi eura, a od čega će šest milijardi biti uloženo direktno u projekte infrastrukture i ekonomiju.

Komesar Varhelji je pozvao sve zemlje da apliciraju na projekte, a od lokalnih aktera je zatražena predanost i posvećenost ispunjavanju svih uslova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.