PRENOSIMO

Počeo disciplinski postupak protiv “zviždača” UIO-a zbog istupa u medijima

Oba postupka pokrenuta su nakon što je Emir Mešić prijavio Državnom tužilaštvu nepravilnosti u vezi sa iznajmljivanjem carinskih terminala

Emir Mešić i njegov pravni zastupnik. BIRN

Avaz.ba / BIRN

1.10.2020

U centrali Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO BiH) u Banja Luci danas je održana rasprava u disciplinskom postupku koji ova institucija zbog istupa u medijima vodi protiv Emira Mešića, koji ima status “zviždača” zbog prijavljivanja nepravilnosti u radu rukovodstva Uprave. Ovo je drugi disciplinski postupak protiv Mešića. Prvi je započeo početkom avgusta. 

Nanošenje štete

Dok se prvim disciplinskim postupkom, kako su Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) ranije potvrdili iz Uprave, preispituje njegova uloga u nabavci i izboru ponuđača higijenskih sredstava za Granični prelaz Rača, drugim postupkom Uprava tereti Mešića za nanošenje štete ugledu institucije istupom u medijima. 

- Ovo je danas bio disciplinski postupak koji se odnosi direktno na moju prijavu nepravilnosti koju sam dostavio Tužilaštvu. Mene se kao ‘zviždača’, koji ima posebna prava Zakonom o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju, tereti da sam iznosio neistine o radu menadžmenta Uprave - kazao je Mešić nakon održane rasprave za BIRN BiH.  

Oba postupka pokrenuta su nakon što je Mešić prijavio Državnom tužilaštvu nepravilnosti u vezi sa iznajmljivanjem carinskih terminala, o čemu je BIRN BiH ranije pisao. Mešić je upozoravao na nepravilnosti kod dodjele naplate parkinga na carinskim terminalima privatnim kompanijama.

On je od Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK) zvanično dobio status “zviždača”.

Mešić navodi da ga Uprava tereti za navodno davanje neistinitih informacija javnosti i iznošenje neprimjerenih komentara. Za BIRN BiH kaže i da očekuje pozitivan ishod u oba disciplinska postupka.

Nema narušavanja ugleda

- Nema tu nikakvog narušavanja ugleda UIO-a, zato što je ta prijava bila u javnom interesu i u pitanju su javni prihodi. Ukazano je na nepravilnosti, dostavljeni su materijalni dokazi Tužilaštvu - kaže Mešić.  

BIRN BiH je ranije pisao da Tužilaštvo BiH nije duže od godinu dana saslušalo Mešića nakon što je ovoj instituciji dostavio prijavu o nepravilnostima u radu Uprave za indirektno oporezivanje.

Istraživanje BIRN-a BiH pokazalo je da je više od polovine od ukupno 330 miliona maraka, novca prikupljenog za parkiranje na carinskim terminalima u BiH tokom posljednje decenije, završilo je na računima tridesetak privatnih firmi.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.