IZBORI U MOSTARU

Gradsku listu ispred HDZ-a BiH nosi dr. Mario Kordić, a "Koalicije za Mostar 2020" dr. Zlatko Guzin

U HDZ-u BiH su, praktično, do zadnjeg trenutka držali u tajnosti ko će nositi gradsku listu

Kordić: Direktor Doma zdravlja Mostar. Avaz

Piše: M. Sm. / Avaz.ba

21.9.2020

Iako je poznato da će stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH na izbore u Mostaru izaći samostalno, to je danas novinarima potvrdio predsjednik HNS-a i HDZ-a BiH Dragan Čović.

Kako je pojasnio, prije samog čina predaje koalicionih lista, održan je sastanak predsjednika svih stranaka okupljenih oko HNS-a i, zapravo, dogovorena je takva strategija za Mostar. Izrazio je očekivanje da će takva strategija dati maksimalan  rezultat.

Inače, rok za za podnošenje kandidatskih lista Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH za izbore u Mostaru, koji će biti održani 20.decembra, istječe danas u 16 sati.

U većini političkih subjekata koji, nakon 12 godina koliko je proteklo od posljednjih izbora u najvećem gradu na Neretvi, kreću u bitku za vijećnićke mandate, ali i gradonačelnika Mostara, kandidatske liste već su poznate.

No, u HDZ-u BiH  su, praktično, do zadnjeg trenutka držali u tajnosti ko će nositi gradsku listu.

Iako se uveliko špekuliralo, a neki mediji su i objavili da je to Slađan Bevanda, aktuelni ministar MUP-a HNK, dok se s druge strane spominjalo i ime Slavena Zeljke, predsjednika GO HDZ-a Mostar, ipak, to će biti dr. Mario Kordić, aktuelni direktor Doma zdravlja Mostar.

S druge strane, kada je riječ o "Koaliciji za Mostar 2020", koju čini pet stranaka, SDA, SBB, DF, BPS i SBiH stvari su jasne.


Tako će gradsku listu, kako smo prvi objavili početkom mjeseca, nositi dr. Zlatko Guzin, direktor Kantonalne bolnice "Dr. Safet Mujić".



Guzin: Direktor Kantonalne bolnice "Dr. Safet Mujić". Avaz

Visoko na ovoj listi su i Anel Kljako, predsjednik KO SBB HNK, Nataša Jekić, mostarska umjetnica, Sergio Šotrić, poznati biznismen s firmom u Kelnu, ali i Salem Marić, predsjednik mostarske SDA.


Listu za Stari Grad, ispred Koalicije će nositi Haris Nazdrajić iz DF-a, a Jugoistoka Ibro Husnić iz SDA.


Također, član SDA, Adem Macić će nositi listu za Sjever, a za Jugozapad Asmir Kajan iz SBB-a. Listu za Jug nosi Alis Čolaković iz SDA.


SDP i Naša stranka su na prvu poziciju gradske liste isturili Armana Zalihića, predsjednika SDP-a Mostar, dok će Irma Baralija, potpredsjednica GO Naša stranka, ispred ove Koalicije predvoditi listu za Stari Grad.


Njihovu gradsku listu će podržati i Prva mostarska partija.


U ime Koalicije "Ostajte ovdje - Zajedno za naš Mostar", koju čine SNSD i SDS, gradsku listu predvodit će dr. Velibor Milivojević, direktor bolnice u Nevesinju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.