REAKCIJE

Ambasade SAD i Velike Britanije, OHR, OSCE i Delegacija EU odgovorili Čoviću: CIK je djelovao u skladu sa zakonom

U zajedničkom pismu istakli da cijene ulogu Čovića kada je riječ o dogovoru za održavanje izbora u Mostaru

Čović: Uputio pismo povodom datuma održavanja izbora u Mostaru. Arhiv

Avaz.ba

30.7.2020

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko (Inzko), šefica Misije OSCE-a u BiH Ketlin Kavalec (Kathleen), zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Haldun Sino (Khaldoun Sinno), zamjenica američkog amabasadora u BiH Elen Džermejn (Ellen Germain) i zamjenik britanskog ambasadora u BiH Rut Vajzman (Ruth Wiseman) odgovorili su predsjedniku Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Draganu Čoviću na pismo koje je upitio povodom datuma održavanja izbora u Mostaru.

U zajedničkom pismu navedene institucije pozdravljaju njegovu "kontinuiranu angažiranost glede ove najvažnije teme" te ponavljaju koliko "cijene ulogu koju je odigrao proteklih mjeseci u dolaženju do ovog izuzetno značajnog sporazuma".

Napominju da je održavanje ovih izbora uključeno u "14 ključnih priroteta navedenih u Mišljenju Evropske komisije i predstavlja jedan od najviših prioriteta u osnaživanju načela demokratije i vladavine prava u Bosni i Hercegovini".

- Pored toga, s olakšanjem smo primili vijest da je Parlamentarna skupština BiH konačno usvojila Zakon o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza za 2020. godinu. U vezi odluke Centralne izborne komisije koja se tiče održavanja izbora u Mostaru, naglašavamo da obaveze CIK-a proističu iz Izbornog zakona BiH, uključujući zakonom propisane rokove, u skladu s nedavnim izmjenama i dopunama.

To pitanje je također CIK uzalud istakao 3. jula u pismu Zajedničkom kolegiju PSBiH. CIK je upozorio na rokove propisane Izbornim zakonom BiH i tražio od Zajedničkog kolegija da skrati te rokove ili da da ovlaštenje CIK-u da to učini samo u slučaju Mostara. Izmjene i dopune Izbornog zakona BiH koje je 8. jula 2020. godine usvojila PSBiH nisu uključivale konkretnu odredbu kojom bi se odstupilo od tog općeg pravila. CIK je stoga djelovao u skladu sa zakonom i važno je da se ta institucija ne suočava sa preprekama u svom funkcioniranju - naveli su u pismu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.