27. JULI

Skenderagić: Dan ustanka naroda BiH protiv fašizma svjesno se gura u zaborav

Bili bismo najsretniji kada bi se mladima nudile perspektive boljeg života, obrazovanja, liječenja, zapošljavanja, rekao Skenderagić

Skenderagić: Posljednji veliki antifašistički skup u Sarajevu ohrabrio je mnoge. Arhiv

Piše: A. Bajramović / Avaz.ba

27.7.2020

Iako spada među najznačajnije datume u historiji naše zemlje, 27. juli protiče bez podsjećanja na dan kada su se, prvom ustaničkom akcijom, građani BiH opredijelili da budu dio velike antifašističke koalicije. Potpredsjednik SABNOR-a BiH Nijaz Skenderagić kaže da se još od 1992. godine Dan ustanka naroda BiH protiv fašizma svjesno zaboravlja i gura u zaborav.

- Prije tridesetak godina na ove bosanske, ali i balkanske prostore došao je taj virus neofašizma, zatrovao narode i uz pomoć kvislinga izazvao agresiju na BiH i sve tragedije koje BiH i njeni građani preživljavaju. Mislim da je antifašizam jedina vrijednost koja može povezati ove ljude jer to je civilizacijska tekovina. Civilizovana društva se ponose antifašizmom i svojom ulogom u pobjedi protiv fašizma. Upravo BiH i ostale države nastale raspadom bivše Jugoslavije imaju itekako čime da se pohvale kada je u pitanju doprinos pobjedi nad fašizmom – kaže Skenderagić.         



Skenderagić: Posljednji veliki antifašistički skup u Sarajevu ohrabrio je mnoge. Arhiv

Antifašistička ideja, dodaje, nije prihvatljiva za političke snage koje su danas na sceni, a koje pokušavaju rehabilitirati zločince i revidirati historiju. Ipak, ideja antifašizma toliko je jaka da ne uspijevaju u potpunosti, a o čemu svjedoči i sve veći broj mladih na skupovima antifašista.


– Bili bismo najsretniji kada bi se mladima nudile perspektive boljeg života, obrazovanja, liječenja, zapošljavanja. U nedostatku pameti i ideja da se ponude takvi koncepti, ove političke snage se vraćaju u retrogradnu prošlost, kopaju po krvavoj prošlosti, pozitivno da bace u jame a loše da afirmišu i u tome imaju dosta saveznika. To pokazuju izbori kada te snage dobivaju podršku. Nade ima, jer i posljednji veliki antifašistički skup u Sarajevu, kada je održana komemoracija žrtvama fašističkog terora, ohrabrio je mnoge, naročito mlade ljude i intelektualce, da se hrabrije i odlučnije suprotstavimo idejama fašizma, ali i da se počne agresivnija borba za ljepšu i bolju bućnost mladih generacija – ističe Skenderagić.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.