"AVAZ" SAZNAJE

Evropski izvještaj o islamofobiji: Nastavilo se negiranje genocida i ratnih zločina

Kako je istaknuto, vidljiv je i nastavak fizičkih i usmenih napada na džamije i imame, većinom u bh. entitetu Republika Srpska

Piše: E. Halimić / Avaz.ba

22.6.2020

Izvještaj Fondacije SETA. Agencije

Antimuslimanska netrpeljivost i negativni trendovi prema muslimanima u BiH se uglavnom očituju u obrazovnom, političkom i medijskom sistemu, navodi se u posljednjem izvještaju Fondacije za politička, ekonomska i društvena istraživanja (SETA).

- Kao i u prethodnim godinama, glavni generatori islamofobije i antimuslimanske netrpeljivosti su čelnici bosanskih Srba - politički, medijski i akademski nosioci politike. U 2019. godini došlo je do porasta antibosanske i antimuslimanske retorike od Hrvatskog političkog rukovodstva i od regionalnih aktera - istaknuto je.

Dodaje se da ovi akteri prikazuju BiH kao propalu državu koja je sjedište ekstremista i koja treba biti teritorijalno podijeljena kako bi se očuvali mir i sigurnost.


Uvredljivi grafiti na Arnaudija džamiji u Banjoj Luci. Avaz

- Nastavilo se negiranje genocida i ratnih zločina od srpskih zvaničnika. Domaći i regionalni mediji doprinijeli su antimuslimanskim netrpeljivostima kroz izvještavanje o terorističkim prijetnjama i radikalnoj ideologiji, povezujući ih s bošnjačkim političkim i vjerskim zvaničnicima - naglašeno je.


Kako je istaknuto, vidljiv je i nastavak fizičkih i usmenih napada na džamije i imame, većinom u bh. entitetu Republika Srpska.


- Dodatna antimuslimanska mržnja bila je vidljiva na fudbalskim utakmicama i na grafitima u pojedinim gradovima - zaključeno je.


Autor dijela koji se odnosi na našu državu je profesor Hikmet Karčić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.