LIVANJSKI KANTON

Laboratorij za hranu i veterinarstvo LK dobio dozvolu za rad

Čeka se i akreditacija BATA

Laboratorij za hranu i veterinarstvo LK. A. Kamber

Piše: Al. Kamber / Avaz.ba

13.5.2020

Zavod za hranu i veterinarstvu Livanjskog kantona dobio je dozvolu za rad od resornog federalnog ministarstva.  

Zavod je u protekle 3,5 godine obnovio, adaptirao i opremio objekt u Livnu u kojemu je smješten. Odjeljenje za veterinarsko javno zdravstvo i sigurnost hrane Zavoda opremljeno je savremenom laboratorijskom opremom i nudi vrhunsku uslugu mikrobioloških i fizikalno-kemijskih ispitivanja namirnica, hrane za životinje, vode, briseva opreme, pribora, ruku i drugih površina u kontaktu s hranom, te osnovne fizikalno-kemijske analize i analize parametara higijenske ispravnosti sirovog mlijeka.


Analiza sadržaja

Također, nudi se i usluga utvrđivanja metaboličko-zdravstvenog statusa mliječnih grla kroz analizu sadržaja ureje, ketonskih tijela i somastkih stanica u mlijeku uz mogućnost diferencijacije istih, u cilju otkrivanja nepravilnosti u hranidbi i upala mliječne žlijezde. Posebna pažnja se posvećuje usklađivanju laboratorijskih metoda sa standardnim metodama propisanim od strane međunarodnih tijela (ISO, OIE, WHO, FAO), a uključeni su i u postupke međulaboratorijskih testiranja (Proficiency test) za sve ovlaštene laboratorijske metode koje se izvode.

Savremena laboratorija. A. Kamber

Laboratorij za mikrobiologiju hrane, vode i hrane za životinje, te Laboratorij za mikrobiologiju i kvalitet sirovog mlijeka mogu pružati svoje usluge svim subjektima u poslovanju s hranom i poljoprivrednim proizvođačima u svrhu samokontrole (u okviru HACCP sistema, GHP i GMP). Za ove laboratorije dobivena su ovlaštenja Federalnog ministarstva poljopriverede, vodoprivrede i šumarstva. Pored navedenog Služba za provođenje DDD mjera Zavoda pruža usluge preventivne dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije u objektima pod nadzorom veterinarske inspekcije još od 2018. godine.


Sigurnost hrane

Odlukom FŠCZ od 1. aprila ove godine, sklopljen je ugovor sa firmom „Ultra Šped“ iz Sarajeva. Od navedene firme naručena su sredstva za dezinfekciju, tačnije 200 komada „zoono hand“, 200 komada „zoono microbe shiled“ te 500 komada „dioxy actic supra“. Vrijednost ugovora je 9.009 KM. Roba je isporučena.

Ni o „Ultra špedu“ se ne može naći identitet vlasnika firme, pa ni odgovorne osobe. Tek je kratko navedeno da se radi o društvu za špediciju i transport te da im je sjedište u Sarajevu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.