Kafići, restorani, slastičarnice i drugi ugostiteljski objekti koji su posljednje goste primili prije skoro dva mjeseca s nestrpljenjem iščekuju svako ublažavanje mjera. Ugostitelji kažu, nemaju ni feninga prihoda, a njih 90 posto bilo je primorano otpustiti zaposlenike.
Dobru vijest nagovijestio je jučer Sanjin Musa, član Federalnog kriznog štaba, i najavio da će najvjerovatnije od 28. maja ugostitelji ponovo otvoriti svoje radnje.
No, svi moraju prilagoditi rad novoj situaciji.
Tako će stolovi u baštama morati biti postavljeni dva metra jedan od drugoga, a za jednim stolom maksimalno mogu sjediti tri osobe, osim ako se ne radi o članovima jednog domaćinstva. Neophodno je osigurati i sredstva za dezinfekciju ruku na ulazu u baštu.
- Poželjno je korištenje jednokratnih čaša i drugog posuđa te je obavezna stalna dezinfekcija stolova. Preporučuje se i dezinfekcija prostora, površina i sanitarnih čvorova najmanje dva puta dnevno, po potrebi i češće - navedeno je iz Zavoda za javno zdravstvo.
Predsjednik Udruženja ugostitelja KS Sulejman Kapić Leo kaže da nisu zadovoljni mjerama, jer nema svaki kafić dovoljno veliku baštu.
- Kvadrat bašte u centru grada košta 40 KM. Treba to platiti. Mi svi jedva čekamo da otvorimo radnje. Ali po ovakvim mjerama nemoguće je raditi - rekao je Kapić.