NAJAVIO POMOĆ

Ministar Čampara obišao požarom pogođena područja u Konjicu

Pohvalio je brzu reakciju Ministarstva sigurnosti BiH, na čiji je prijedlog Vijeće ministara BiH usvojilo Odluku o traženju međunarodne pomoći za zaštitu i spašavanje u gašenju požara

S današnjeg sastanka. Fena

Avaz.ba / Fena

12.4.2020

Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara danas je posjetio općinu Konjic, koju su u prethodnih nekoliko dana zahvatili veliki požari. Tom prilikom prisustvovao je sastanku Štaba civilne zaštite Općine, te je zajedno s njima obišao požarom najpogođenija područja.

Čampara je izrazio žaljenje zbog nemilih dešavanja, ističući da će na sjednici Vlade Federacije Bosne i Hercegovine tražiti da federalni nivo vlasti pomogne područjima pogođenim požarima. 

Pozvao je kantonalni nivo vlasti, odnosno Vladu Hercegovačko-neretvanskog kantona, da bude ne samo aktivni učesnik nego i inicijator u pružanju pomoći.


Zdravstvene i ekonomske posljedice

- Bosna i Hercegovina se već mjesec suočava s problemima koji su nastali pojavom koronavirusa. Tu prije svega mislim na zdravstvene i ekonomske posljedice. Međutim, uprkos trenutnoj situaciji, mi ne smijemo zanemariti ni druge probleme sa kojima se evo susrećemo. Sistem mora imati adekvatne odgovore na njih i u ovom konkretnom slučaju mora se pomoći područjima pogođenim požarima. Svaka reakcija sistema suprotna ovoj nanijela bi štetu našim građanima i pokazala bi njegovu slabost - izjavio je ministar Čampara. 

On je pohvalio brzu reakciju Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, na čiji je prijedlog Vijeće ministara BiH usvojilo Odluku o traženju međunarodne pomoći za zaštitu i spašavanje u gašenju požara. Istakao je da su upravo zahvaljujući brzoj reakciji Ministarstva sigurnosti BiH, na pogođena područja stigla tri air traktora iz Crne Gore.

Ozbiljno raditi na unapređivanju kapaciteta

- Koristim ovu priliku i da se zahvalim susjednoj Crnoj Gori koja je pristala da nam pošalje pomoć. Bosna i Hercegovina će morati u skorije vrijeme ozbiljno raditi na unapređenju kapaciteta za borbu protiv požara, jer ovo su problemi s kojim se suočavamo svake godine - naveo je ministar Čampara.

Pohvalio je i vatrogasce koji su učestvovali u gašenju požara, ali i građane Konjica koji su bili prinuđeni sami pomagati vatrogascima u borbi s vatrom, kako bi zaštitili svoje domove.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.