U DOBA PANDEMIJE

Džuma kod Miralema Pjanića: Najteže je ezan proučiti, u grlu se nešto stisne

Pozivamo ljude na molitvu, na namaz, a znamo da ne mogu doći

Džamija u Raincima. F. Sinanović

Piše: F. Sinanović / Avaz.ba

4.4.2020

U skladu sa preporukama Islamske zajednice BiH, i ovog petka, 3. aprila 2020. godine, džumu su u džamijama klanjali samo imami i članovi džematskih odbora kako bi se spriječilo širenje koronavirusa. Tako je bilo i u kalesijskom džematu Rainci Gornji, u džematu Miralema Pjanića. 

Iz ovog džemata je i naš reprezentativac Miralem Pjanić, nogometaš Juventusa, a i imam u džematu je Miralem ef. Pjanić. Komšije su i rođaci. 

Hutba Miralema ef. Pjanića bila je kratka. Osvrnuo se na "nedaću koja nas je zadesila" i izrazio nadu da će, uz Božiju pomoć, što prije proći. Pohvalio je i sve ljude koji u ovoj nevolji pomažu, rade dobre stvari kako bi se lakše nosili s nevoljom.


Hutba ef. Pjanića. F. Sinanović

Poslije džume, efendija Pjanić je s reporterom "Avaza" podijelio kako se osjeća dok hutbu drži pred nekolicinom vjernika.

- A kako da se osjećam? Teško, brate. Evo, već 21 godinu sam hodža. Nikad mi nije bilo teže. Pa, i u ratu se džuma klanjala pred više ljudi. Moramo poštovati upute naših nadležnih, ali nije lako. Najteže mi je kada sam prvi ezan proučio onog dana kada je nastupila preporuka da se namazi ne obavljaju u džamijama. Kad sam došao do onog "Hajje ‘ales-salah!", što u prijevodu znači "Dođite na namaz!", u grlu mi se nešto stisnulo. Pozivamo ljude na molitvu, na namaz, a znamo da ne mogu doći - govori nam Miralem ef. Pjanić.

Iako se zabrana okupljanja odnosi i na džamije, u džematu Rainci Gornji nije zamrla mektepska nastava. Prije ove pandemije, Miralem ef. Pjanić imao je 121 dijete upisano u mekteb. Sada nastavu, kao i u redovnoj školi, drži online.  

- Nije niti može biti efekt kao u normalnim uvjetima, ali važno je da održavamo kontakt. Na ovaj način mektepsku nastavu prati 89 polaznika. Dobra je stvar što su uz njih u vrijeme online nastave i njihovi roditelji. Osim njih, u džematu odranije imamo džematski Omladinski krug sa dvadesetak članova. I s njima smo u kontaktu online, zajednički učimo Kur'an. Imamo i dobru saradnju s Kriznim štabom naše mjesne zajednice. Naši članovi pomažu mještanima i samostalno, bilo da je riječ o podjeli paketa, maski, rukavica i drugih stvari. Vodi se i briga o starijim osobama kako bi im se omogućilo da dođu do lijekova, hrane, da im se pomogne u plaćanju računa - govore efendija Pjanić. 


Ef. Pjanić: Pred više ljudi se klanjalo u ratu. F. Sinanović

Hvali svoje džematlije i svoj džematski odbor. Kaže da je dosta posla odrađeno u proteklih šest mjeseci na uređenju džamije i prostora oko džamije. Uloženo je, kako kaže, skoro 60 hiljada maraka.

Izvršili su proširenje predulaza u džamiju i tako uradili učionicu. Unutrašnjost još nije potpuno uređena onako kako su zamislili, ali unutra su postavili sto za stoni tenis. Taj dio džamije su prekrili bakrom. Urađeno je i grijanje. Oko džamije su počeli s uređivanjem parkinga na koji bi se moglo smjestiti četrdesetak automobila. Uskoro će da rade i fasadu. Našli su i donatora. 

Ipak, na kraju nam kaže Miralem ef. Pjanić da je najvažnije da sve ovo što prije prođe pa da se svi vratimo džamiji.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.