NOVI PODACI

Potvrđeno još 11 pozitivnih osoba na koronavirus u RS

Sa ovim izvještajem u RS je ukupno 114 zaraženih, a na području cijele BiH 164

Alen Šeranić. Avaz

Piše: Avaz.ba

24.3.2020

U Republici Srpskoj potvrđeno je još 11 pozitivnih na koronavirus, saopćio je Alen Šeranić, ministar zdravlja RS. Radi se o 10 osoba iz Banje Luke i jednoj osobi iz Laktaša. 

- Testirano je 55 osoba, od čega je utvrđeno 11 pozitivnih. Sa ovim izvještajem u RS imamo ukupno 114 slučajeva osoba koje su pozitivne na koronavirus. Kada su u pitanju osobe koje su danas evidentirane, radi se od 10 osoba iz Banje Luke i jednoj osobi iz Laktaša, Uglavnom se radi o osobama koje su izporodičnih klastera i zbog ovoga ćemo izmijeniti način organiziranja odgovora na sam koronavirus u RS - rekao je Šeranić. 

Prema njegovim riječima, tri osobe su na UKC dok su ostale u kućnoj izolaciji. 

- Četiri su muške osobe, sedam je ženskih. Tri muškarca su srednje životne dobi, jedan je mlađe životne dobi. Jedna je starija žena, četiri žene srednje životne dobi i dvije mlađe - rekao je Šeranić. 



Alen Šeranić. Avaz

On je dodao da su u ovom testiranju radili i kontakte doktora medicine koji je jutrošnjim testiranjem potvrđen kao pozitivan iz UKC RS, te da su svi kontakti na UKC bili negativni, kao što je bio slučaj sa ljekarom koji je ranije testiran pozitivno.

- Na Infektološkom odjelu UKC RS jedna osoba je na respiratoru, jedna je teže kliničke slike, dok je deset osoba srednje-teške kliničke slike. Trenutno u izolaciji hospitalizacije na Kliničkom centru osoba koje su zbog simptoma se javili, a očekuju da im se uzmu adekvatni nalazi na prisustvo virusa korona, nalazi 14 osoba, tako da se ukupno na UKC sada nalazi 26 osoba - dodao je Šeranić.


Pod nadzorom 15.889 osoba

Pod zdravstvenim nadzorom u RS je 15.889 osoba od čega je njih 837 izašlo iz zdravstvenog nadzora. U karantinu u Bosanskoj Gradišci trenutno se nalazi 38 osoba, rekao je Šeranić, od čega 35 muškaraca i tri žene, 9 osoba iz RS i 29 osoba iz Federacije BiH.

- Kada je riječ o osobama iz FBiH, danas je dogovoreno da svaki dan u turnusu od jedan sat će te osobe biti sprovedene u Federaciju BiH zajedno sa svojim propratnim dokumentima, mislim na rješenja vezana za karantin - istakao je Šeranić.

Dakle, dalje idu u Federaciju BiH u smislu njihovog zbrinjavanja. 

- Što se tiče načina na koji ćemo u buduće tretirati aktivnosti po pitanju epidemiološke i virološke slike virusa korona došlo je do određenih preporuka od strane Svjetske zdravstvene organizacije i evo imali ste prilike da vidite i od kolega iz Kine koji su u Srbiji. Oni su dali preporuke vezane za organizaciju, to se donosi na mjere koje se donose u EU, a i kod nas , a koje su tumačene kao dobre, ali defanzivne - rekao je Šeranić. 

Ofanzivnije nastupiti

Šeranić je rekao i kako se mora ofanzivnije djelovati prema samom virusu. 

- To prije svega znači, jasna trijaža i odvajanje negativnih od pozitivnih, odvajanje lakše kliničke slike od teže i teške kliničke slike, odnosno potreba ka masovnijim testiranjima kako bi se utvrdio status pozitivnih i onih koji su bili u kontaktu s njima. Upravo na taj scenarij se i pripremamo s obzirom da smo nabavili određenu količinu testova putem Instituta za javno zdravstvo UKC-a u ovoj sedmici. Znači očekujemo oko 1.500 do 3.000 testova, plus očekujemo sa krajem ove sedmice i na donaciju UNDP-a, zajedno sa 5.000 testova koje namjeravamo nabaviti u narednoj sedmici. Okrećemo se prema testiranju svih onih koji su imali epidemiološku anamnezu, a koji su označeni kao kontakti lica koja su bila pozitivna - rekao je Šeranić. 

Ministar zdravlja RS poručio je na konferenciji za medije da će određeni prostori biti rekonstruirani u karantine za oboljele od koronavirusa i da RS ima za to sve uvjete.

- Imamo prostor da tu budu i ambulante i nadzor. Potrebno je da na neki način ovaj period kod osoba koje su zaražene, od 14 dana, ispratimo do kraja - kazao je Šeranić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.