APELI

Doktori upozoravaju da je zdravstveni sistem Livanjskog kantona nedovoljno spreman

Nisu usmjerena značajnija finansijska sredstva

Apel ljekara iz Livanjskog kantona. Ilustracija

Fena

20.3.2020

Sindikat doktora Livanjskog kantona upozorio je kako kantonalne vlasti nisu usmjerile značajnija novčana sredstva radi pripreme za moguću pandemiju koronavirusa te da je zdravstveni sistem tog kantona nedovoljno spreman za pojavu koronavirusa. 

U saopćenju Sindikata navodi se da zdravstvene ustanove u ovom kantonu na primarnom i sekundarnom nivou ne raspolažu skoro nikakvom zaštitnom opremom za doktore i sestre.

- U cijelom kantonu na raspolaganju imamo samo dvadesetak zaštitnih odjela po propisanom standardu EN14126. Uopće nema adekvatnih zaštitnih maski (FFP3 i sl.), svega dvadesetak zaštitnih naočala. U ovakvim uvjetima, s obzirom na neadekvatnu i nedostatnu zaštitnu opremu, doktori i medicinske sestre/tehničari bit će prvi zaraženi - upozoravaju iz Sindikata.


Apel ljekara iz Livanjskog kantona. Ilustracija

Prema informacijama kojima raspolaže Sindikat, Kantonalna vlada i resorna ministarstva do danas nisu prema zdravstvenom sistemu usmjerila nikakva značajnija novčana sredstva radi pripreme zdravstvenih ustanova za pandemiju.

- U situaciji kad cijeli svijet usmjerava resurse za borbu protiv pandemije, mjerodavni u Livanjskom kantonu uzdaju se u strategiju da će nas ovo sve, ipak, zaobići. Stoga, kao strukovna organizacija doktora, apeliramo na mjerodavne da se uozbilje i da u što kraćem roku riješe ovaj problem. Nadamo se da nije prekasno - navodi se na kraju saopćenja za javnost Sindikata doktora Livanjskog kantona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.