MANIFESTACIJE

Druženje Jajčana i stipendije za sve studente iz kraljevskog grada

Više od stotinu gostiju uživalo je u vrlo bogatom programu, promociji knjiga koje je izdao jajački Medžlis, predavanjima profesora Enesa Durmiševića i Hazima Bašića, motivacijskom govoru za studente Samira Beharića...

Piše: Avaz.ba

5.3.2020

Više od stitinu Jajčana na druženju u Sarajevu - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+7

Medžlis Islamske zajednice Jajce i Udruženje „Kraljevski grad“ u Sarajevu su organizirali manifestaciju na kojoj su se okupili brojni Jajčani koji žive i rade u glavnom gradu, kao i studenti koji trenutno studiraju na Univerzitetu u Sarajevu.

Više od stotinu gostiju uživalo je u vrlo bogatom programu, promociji knjiga koje je izdao jajački Medžlis, predavanjima profesora Enesa Durmiševića i Hazima Bašića, motivacijskom govoru za studente Samira Beharića...

Centralni dio večeri obilježila je podjela jednokratnih novčanih donacija, koje je svim studentima osigurao Medžlis Islamske zajednice Jajce u saradnji sa svojim partnerima.

Profesori Bašić, Durmišević i efendija Hadžić. S. Saletović

Goste su na početku druženja pozdravili predsjednik Medžlisa IZ Jajce Almir Kunić i predsjednik Udružena „Kraljevski grad“ Seđad Muhić.

Glavni imam Zehrudin ef. Hadžić govorio je o aktivnostima jajačkog Medžlisa, objavljenim knjigama te o budućim projektima. Istaknuo je činjenicu da je institucija na čijem je čelu, u pravom smislu riječi, primorana da se bavi i oblastima koje joj nisu primarni zadatak, poput izdavačke djelatnosti, jačanja svijesti Bošnjaka o njihovoj historiji i državi, jer druge nadležne društvene institucije nisu na nivou svoga zadatka.

Motivacijski govor Beharića. S. Saletović

Hadžić je podsjetio i na aktivnosti Medžlisa u smislu jačanja veza između Jajčana koji žive izvan BiH. Tako je naglasio činjenicu da su predstavnici Medžlisa obišli jajačke Bošnjake u pet evropskih država.

- Prošle godine Dan državnosti obilježili smo s Jajčanima u Švedskoj. Ove smo odlučili radost Dana nezavisnosti, velikog državnog praznika, podijeliti s našim ljudima koji žive i rade u Sarajevu, kao i s jajačkim studentima. Za veliku pomoć zahvalni smo Rijasetu Islamske zajednice - Upravi za finansije, Amri Mačak, Medagi Hodžiću i drugima – rekao je Hadžić, dodajući da će Medžlis nastaviti pomagati studente kroz stipendiranje.


Studenti dobili stipendije. S. Saletović

U tom smislu, i predstavnici Fondacije „Izvor nade“, koji su, također, bili na druženju, obećali su da će stipendirati sve studente iz Jajca. 

Profesor Durmišević osvrnuo se značaj Jajca i jajačke regije u historiji Bosne i Hercegovine, dok je profesor Bašić govorio o značaju Dana državnosti BiH i činjenici da bošnjački narod, kao politički narod, u budućnosti treba da se u najvećoj mjeri posveti očuvanju i izgradnji države Bosne i Hercegovine. 

Goste su zabavljali poznati pjevač iz Jajca Jasmin Burek, kao i jedan od najboljih učača ilahija i kasida Mustafa Isaković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.