SUSRETI

Ambasador Kine poručio Dodiku: Unutar BiH naći rješenje koje uvažava Ustav

Član Predsjedništva BiH i ambasador Kine u BiH razgovarali i o unapređenju saradnje BiH i Kine na svim nivoima

Ji Ping i Milorad Dodik. Agencije

Srna

20.2.2020

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik informirao je danas ambasadora Kine u BiH Ji Pinga o novonastaloj situaciji nakon odluke Ustavnog suda BiH o poljoprivrednom zemljištu, naglasivši da je ta odluka bez pravnog i ustavnog osnova uperena protiv Republike Srpske i njenih interesa.

- Tim potezom oni su bespravno zašli u imovinu RS i donijeli odluku da se zemljište prenese na nivo BiH, iako u Ustavu jasno piše da BiH nema imovinu i da ona pripada entitetima. Zbog toga nećemo prihvatiti tu odluku i nećemo učestvovati u odlučivanju u organima dok se ta odluka Ustavnog suda ne poništi - rekao je Dodik, podsjetivši da se u BiH godinama krši međunarodno pravo.

Ji Ping i Milorad Dodik. Agencije

Na sastanku održanom u Administrativnom sjedištu Republike Srpske u Istočnom Sarajevu ambasador Kine je istakao da ne podržava miješanje u unutrašnje poslove drugih zemalja, izrazivši nadu da će se i unutar BiH naći rješenje koje uvažava pravo i Ustav.

- Ambasador Kine zahvalio je Dodiku na pismu podrške koje je među prvima uputio kineskom predsjedniku Si Đinpingu i kineskom narodu u borbi na saniranju epidemije koronavirusa koji je zahvatio pojedine dijelove Kine - saopćeno je iz Kabineta člana Predsjedništva BiH.

Član Predsjedništva BiH i ambasador Kine u BiH razgovarali su i o unapređenju saradnje BiH i Kine na svim nivoima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.