PROTESTI

Dovedena u pitanje proizvodnja duhana u Semberiji

Prošla godina bila izuzetno loša za proizvođače

Piše: Lj. Lj. / Avaz.ba

7.2.2020

Protesti proizvođača duhana. Lj. Lj.

Semberski proizvođači duhana, njih više od stotinu, organiziralo je danas protestno okupljanje na magistralnom putu Bijeljina – Brčko, u Donjoj Čađavici, izrazivši javno svoje negodovanje zbog teških uvjeta kojima su izloženi već godinama kada su u pitanju proizvodnja i plasman domaćeg duhana. Na početku ove godine, kažu semberski duhanari, potpuno je dovedena u pitanje proizvodnja duhana u Semberiji i na području Posavine. Duga traktorska kolona, sa stotinjak traktora, uputila se i u krug preduzeća „Duvan“ u Bijeljini.  

Čedo Gotovčević, direktor preduzeća „Duvan“, kaže da je glavni razlog protestnog okupljanja proizvođača duhana nelogičan sistem obračuna PDV-a na osnovu pretpostavljene, a ne na osnovu stvarne proizvodnje duhana, čime je doveden u pitanje opstanak bijeljinskog „Duvana“, ali i drugih organizatora proizvodnje duhana u BiH, kao i firmi u Gradačcu i Orašju.

- Naša proizvodnja ne može podnijeti tolike iznose obračunatog PDV-a. U Regionalnom centru UIO u Tuzli obračunavaju PDV na osnovu zasijanih sjemenki duhana, a ne na osnovu otkupljenog duhana. Tražili smo da izađu na njive i da prekontroliraju kakvo je stanje s duhanom, ali oni to ne prihvataju. Žalili smo se, ali razumijevanja nema, izuzev verbalne podrške nekih ministarstava. Dovedeno je u pitanje ugovaranje i proizvodnja duhana u Semberiji i Posavini - kaže Gotovčević.

Milenko Gotovčević iz Velike Obarske kaže da je prošla godina bila izuzetno loša za duhanare.

- S nametima kojima Uprava za indirektno oporezivanje BiH – Regionalni centar Tuzla pritišće organizatora proizvodnje duhana, bijeljinsko preduzeće „Duvan“ ugasit će se potpuno proizvodnja duhana u Semberiji. Puno domaćinstava će prestati s ovom proizvodnjom, a mladi ljudi će otići u inozemstvo. Bez organizirane proizvodnje mi ćemo ugasiti ovu proizvodnju. Tražimo jedinstven zakon o duhanu na nivou BiH, ali i dugoročni plan proizvodnje duhana i drugih kultura - kaže Milenko Gotovčević, koji je duhan sadio na površini od oko pet hektara. 

Sveto Mihajlović, vlasnik preduzeća „Duvan“, kaže da od proizvodnje duhana u Semberiji živi 120, u Posavini 180 porodica.

- Ove brojke množite sa šest radnika koji se u svakom domaćinstvu angažiraju na proizvodnji duhana. Niko u Evropi ne obračunava na ovakav način PDV na duhan. Nas su proglasili za udruženi kriminalni pokret, a to je teška uvreda i zbog toga će uslijediti tužba s naše strane - kaže Mihajlović. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.