IZLOŽBA

Transsrodne osobe iz regiona u objektivu Aleksandra Crnogorca

Osvrčući se na preispitivanje tijela, rodnih i polnih kategorizacija, Aleksandar Crnogorac kroz ovu izložbu ima za cilj da predstavi društveno aktuelne probleme LGBTQ+ zajednice u savremenom dobu

Elena: Najstarija transseksualna osoba u BiH. Avaz

Piše: Avaz.ba

3.2.2020

U okviru Festivala "Merlinka", 6. februara u kinu "Meeting Point" u Sarajevu bit će otvorena izložba Aleksandra Crnogorca koja već godinu izaziva veliku pažnju javnosti. 

Crnogorac se kroz seriju dokumentarnih fotografija bavi preispitivanjem problema transrodnih ljudi regiona, uključujući i Bosnu i Hercegovinu. Ovim projektom autor ističe vidljivost društveno marginalizirane grupe i kroz intervjue (koji će biti izloženi pored fotografije sagovornika) direktno suočava posmatrača s problemima kroz koje oni prolaze.  

Osvrćući se na preispitivanje tijela, rodnih i spolnih kategorizacija, Aleksandar Crnogorac kroz ovu izložbu ima za cilj da predstavi društveno aktuelne probleme LGBTQ+ zajednice u savremenom dobu. Uzimajući za potku društveni konstrukt koji stigmatizira i odbacuje pripadnike ove manjinske grupe, umjetnik kroz seriju portreta prikazuje važnost vidljivosti transrodnih osoba i razumijevanje problema s kojima se oni svakodnevno suočavaju.

Izložba će biti otvorena od 6. do 9. februara.

Na izložbi će biti prikazane i fotografije Sarajke Elene, najstarije transseksualne osobe u BiH. Njenu životnu priču "Avaz" je objavio u subotnjem izdanju Sedmice.

Crnogorac: Posvećen dokumentiranju različitih aspekata ljudskog iskustva i života. Avaz

Aleksandar Crnogorac rođen je u Beču 1979., djetinjstvo je proveo u Beogradu, a školovao se u Švicarskoj i Sjedinjenim Američkim Državama.

U svom fotografskom radu posvećen je dokumentiranju različitih aspekata ljudskog iskustva i života.

U velikom broju svojih ostvarenih radova autor istražuje vezu između fizičkog aspekta ljudskog iskustva, tražeći vezu između ljudskog tijela i ličnog identiteta.

Trenutno živi i radi na relaciji Milano - Beograd i posvećen je dugotrajnim dokumentarnim radovima te komercijalnoj i portretskoj fotografiji.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.