SASTANCI

Tegeltija - Davids: Dugogodišnja uspješna saradnja BiH i Svjetske banke

Najveći dio projekata realizira se putem entitetskih vlada, nešto putem kantona i lokalnih zajednica, a Vijeće ministara BiH će svoj dio posla odraditi na vrijeme, rekao Tegeltija

Avaz.ba/ Fena

30.1.2020

Svjetska banka je dugo prisutna u BiH i putem nje su realizirani mnogi važni projekti u zemlji. 

- U ovom trenutku realizira se nekoliko projekata - kazao je danas u Sarajevu predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, nakon sastanka s izvršnim direktorom Svjetske banke Kunom Davidsom (Koen Davidse). 


Konsultantske usluge

Tegeltija je dodao da su razgovarali o svim važnim temama koje diktiraju i definiraju odnose BiH i Svjetske banke, kao i prioritetima za pripremu nove strategije djelovanja, te finansijske institucije u BiH. 

Podsjetio je da ta banka nije prisutna samo kao kreditor u BiH, već da pruža i konsultantske i druge usluge svim institucijama vlasti u BiH, ali i lokalnim zajednicama i javnim preduzećima.  

- Problem je što je potrebno više od 30 mjeseci od trenutka kada Odbor Svjetske banke odobri neki projekt do početka njegove realizacije. Također, predug je proces ratifikacije sporazuma sa Svjetskom bankom i neophodno je da se taj proces ratifikacije pojednostavi i skrati isključivanjem pojedinih procedura - kazao je Tegeltija.

Prema njegovim riječima, strategija Svjetske banke za budući petogodišnji period trebala bi pratiti i program rada Vijeća ministara i socijalno-ekonomske reforme koje su zajednički usaglašene u BiH. 

Naglasio je da bi strategija trebala biti fokusirana na nekoliko oblasti - restruktuiranje sektora zdravstva, reformu javnih preduzeća, te reformu obrazovnog sistema, čiju analizu će Svjetska banka napraviti i predstaviti u naredna dva do tri mjeseca.


S današnjeg susreta u Sarajevu. Vijeće ministara BiH

Također, nastavit će se s realizacijom projekata koji se u ovom trenutku implementiraju, kao što su oni koji se odnose na energetsku efikasnost i putnu infrastrukturu.

- Saradnja je na visokom nivou i očekujem da se ona nastavi i ubuduće. Najveći dio projekata realizira se putem entitetskih vlada, nešto putem kantona i lokalnih zajednica. Vijeće ministara BiH će svoj dio posla odraditi na vrijeme - istakao je Tegeltija.

Izvršni direktor Svjetske banke Davids kazao je da su na sastanku imali konstruktivnu diskusiju o temama koje će biti uključene u program saradnje, čiji su elementi ulaganje u ljude, zdravlje, obrazovanje... Također će, kako je dodao, nastaviti s reformom preduzeća u državnom vlasništvu, stvaranjem prilika za rad u privatnom sektoru, te se pokušati nadovezivati na ranije uspjehe uključujući energetsku efikasnost.

- Svjetska banka je u prethodnim decenijama imala izuzetno uspješnu saradnju sa BiH i nadamo se da će se tako i nastaviti u novom petogodišnjem programu saradnje koji planiramo dogovoriti u narednim mjesecima - istakao je on.


Važno partnerstvo

Na sastanku je bilo govora i o predstojećem godišnjem sastanku Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koji će biti održan u Sarajevu u junu.

- To je skup 13 članica Svjetske banke, čiji je dio i BiH. Drago mi je da ću ponovo uskoro doći u BiH, ali tada neću biti sam. Tu će biti predstavnici tih 13 zemalja, ali i predstavnici Svjetske banke i MMF-a - dodao je Davids.

To, prema njegovim riječima, još jednom potvrđuje koliko je partnerstvo s BiH važno i za Svjetsku banku i MMF, te da se očekuje intenziviranje saradnje u narednim mjesecima. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.