SARAJEVO

Razmotrene izmjene i dopune Zakona o javnim nabavkama BiH

Trenutno su u nacrtu predložene izmjene i dopune ovog zakona, kojima ćemo imati antikorupcione odredbe te veću transparentnost, rekla Knezović

Održan okrugli sto. Fena

Fena

27.1.2020

Predstavnici nadležnih institucija i nevladinih organizacija danas su u Sarajevu učestvovali u javnoj raspravi, koja je vođena u cilju usklađivanja Zakona o javnim nabavkama BiH s direktivama EU.

- Trenutno su u Nacrtu predložene izmjene i dopune ovog zakona, s kojima ćemo imati antikorupcione odredbe, te veću transparentnost na način da će svi podaci biti objavljeni na portalu javnenabavke.gov.ba. Također, određena postojeća rješenja će se tehnički poboljšati - kazala je stručna savjetnica za legislativu u Agenciji za javne nabavke BiH Anita Knezović.

Na raspravi je ukazano da je Evropska komisija u posljednjem izvještaju o napretku BiH saopćila da je identifikovan čitav niz neefikasnosti, neopravdanog trošenja i nedostataka mehanizama kontrole u sistemu javnih nabavki.


Raspravu organizirali Udruženje građana „Zašto ne“ i portal javnarasprava.ba. Fena

- Predloženim izmjenama nabavka usluga je u skladu s direktivama EU, zatim pristup malih i srednjih preduzeća je poboljšan to jest povećana je transparentnost. Ovo zakonsko rješenje ide u korak s tim da zakonodavstvo o javnim nabavkama u BiH bude u skladu s EU. Međutim, ipak nećemo postići potpunu usklađenost jer za to treba izraditi potpuno novi zakon - rekla je šefica Odsjeka za unutrašnje tržište u Direkciji za evropske integracije BiH Amira Lazović.


Osim usvajanja novog zakona o javnim nabavkama Evropska komisija predložila je da BiH u ovoj godini uspostavi poziciju specijaliziranog službenika za nabavke unutar ugovornih organa.


Raspravu su organizirali udruženje građana „Zašto ne“ i portal javnarasprava.ba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.