BANJA LUKA

Tegeltija otkrio šta je sporno kod Božovića i Mijatovića

Formiranje Vijeća ministara treba biti završeno do Nove godine, a ukoliko se to ne desi, postoji mogućnost da to ne bude učinjeno ni do kraja januara, rekao je Dodik

Zoran Tegeltija. Avaz

Piše: S. D. / Avaz.ba

20.12.2019

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas da je Izvršni komitet ove stranke zaključio da u ponedjeljak, 23. decembra, trebaju biti imenovani članovi novog saziva Vijeća ministara BiH koji su do sada prošli provjere u nadležnim institucijama.

Formiranje Vijeća ministara treba biti završeno do Nove godine, a ukoliko se to ne desi, postoji mogućnost da to ne bude učinjeno ni do kraja januara - rekao je Dodik novinarima u Banjoj Luci nakon sjednice Izvršnog komiteta.  

On je dodao da je Izvršni komitet podržao Program reformi BiH.

Ocijenjeno je da taj dokument ne predviđa integracione procese i ne prejudicira članstvo BiH u NATO-u - istakao je Dodik.  

Predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija rekao je da je danas donio odluku o imenovanju osam ministara i devet zamjenika ministara, dok su neophodne dodatne provjere za po jednog kandidata za ministra i zamjenika. 

Ta odluka upućena je Komisiji za izbor Vijeća ministara i očekujem da će u ponedjeljak biti obavljen njihov izbor u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH - kazao je Tegeltija.

Naveo je kako nije završena provjera za kandidata Mlađena Božovića.

- Prema onome što smo dobili iz SIPA-e, oni su tražili jedan podatak o jednom navodu iz Božovićevih obrazaca koje je popunjavao. Tražili su da vjerodostojnost tih podataka potvrdi Sud BiH, a oni su u toku dana dobili obavještenje da za to nisu nadležni, već da se obrate drugom sudu. Zbog toga SIPA nije mogla danas završiti provjeru za kandidata Božovića - kazao je Tegeltija.

Provjere još traju i za zamjenika ministra sigurnosti Vladimira Mijatoviću. 

- Sporna je njegova diploma iz prijeratnog perioda - kazao je Tegeltija.

Mijatović, ako zadovolji provjere, bit će predložen za zamjenika. Ukoliko ne, Socijalistička partija će morati predložiti novog kandidata, rekao je Tegeltija.


Podsjećamo, provjere su i u Centralnoj izbornoj komisiji i u Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) BiH okončane za kandidata za ministra sigurnosti Fahrudina Radončića (SBB), kandidatkinju za ministricu vanjskih poslova Biseru Turković (SDA) i kandidata za ministra odbrane Sifeta Podžića (DF).

Završene su i provjere kandidata za zamjenike ministara Dževada Mahmutovića, Nedžada Brankovića, Nezira Pivića i Hazima Rančića. 

Provjere u SIPA-i ranije su okončane za Stašu Košarca (SNSD), kandidata za ministra za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose, Vojina Mitrovića (SNSD), kandidata za ministra prometa i komunikacija, Vjekoslava Bevandu (HDZ), kandidata za ministra finansija, Josipa Grubešu (HDZ), kandidata za ministra pravde, Ankicu Gudeljević (HDZ), kandidatkinju za ministricu civilnih poslova BiH. Državna agencija za istrage i zaštitu završila je provjere i za kandidate za zamjenike ministara Josipa Brkića, Miju Krešića i  Ljiljanu Lovrić.






Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.