AKTUELNO

Ljubić: Razumijem određenu zabrinutost bošnjačke strane

Kazao je i kako nema podataka o tome jesu li održavani sastanci ekspertnih timova SDA i HDZ-a BiH u vezi s izmjenama Izbornog zakona

Božo Ljubić. M. Smajkić

Piše: M. Sm. / Avaz.ba

20.12.2019

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Božo Ljubić, nakon današnje sjednice ovog tijela u Mostaru, poručio je kako je uvjeren da će Kolinda Grabar-Kitarović odnijeti pobjedu i u prvom i u drugom krugu na predsjedničkim izborima u Republici Hrvatskoj.

Ona je, rekao je, pored toga što je na unutrašnjem planu pokretala najvažnija pitanja koja se tiču demografije i socijalne oblasti, ustrajno zastupala interese ustrojenja prava hrvatskog naroda u BiH na legitimno predstavljanje, ostvarenje konstitutivnosti i jednakopravnosti.

Upitan zbog čega se odugovlači s imenovanjem predsjednika Federacije BiH i hoće li na toj poziciji ostati Marinko Čavara, Ljubić je odgovorio da prioritet u pregovorima i predlaganju kadrova za vlast i na državnom i na federalnom nivou ima HDZ BiH.



Ljubić: Podrška Kolindi Grabar-Kitarović. M. Smajkić

- Kao što znadete, predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a rekao je, da tako kažem, koji su to uvjeti za formiranje Vlade Federacije. Vjerujem da će taj proces imenovanja Vlade Federacije teći paralelno, rekao bih, s dogovorima oko promjena izbornog zakonodavstva i najbolje bi bilo da ta dva procesa idu simultano. Nadam se da ćemo do ponedjeljka imati Vijeće ministara i sve uvjete da se raspravlja o izbornom zakonu - kazao je Ljubić.

Iznio je i svoje stajalište o tome.

- Bez obzira na to što neki na političkoj sceni, u prvom redu ono što govori Komšić, koji govori apsolutno iz vlastite pozicije, ja sam uvjeren da će legitimni predstavnici tri konstitutivna naroda, koji dijele odgovornost za stabilnost BiH, naći način da se dođe do kvalitetnog kompromisa, koji će zadovoljiti interese sva tri naroda – naveo je on.

Kazao je i kako nema podataka o tome jesu li održavani sastanci ekspertnih timova SDA i HDZ-a BiH u vezi s izmjenama Izbornog zakona, ali da svakako podržava da se prijedlozi stavljaju na sto i da se o tome razgovara.

- Prijedlog koji je bio u proceduri Doma naroda, osigurava legitimno predstavljanje Hrvata na svim razinama, ali bit ću otvoren, spremni smo da razumijemo i drugu stranu. Jer, isto tako razumijem određenu zabrinutost bošnjačke strane u svezi s tim, jer u tom prijedlogu bi se moglo desiti da neka županija sa bošnjačkom većinom ne bi imala delegata u Domu naroda i smatram da se može doći do kvalitetnog rješenja koje će zadovoljiti legitimno predstavljanje sva tri naroda - iznio je Ljubić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.