BANJA LUKA

Dodik i Tegeltija očekuju imenovanje Vijeća ministara do 24. decembra

Istaknuli su i probleme s kandidatom DNS-a

Milorad Dodik i Zoran Tegeltija. Arhiv

Piše: S.D.

13.12.2019

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a, na konferenciji za novinare u Banjoj Luci, održanoj nakon današnje sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a, kazao je da, poslije dogovora SDA, SBB-a i DF-a o koalicionom djelovanju, očekuje da će do 24. decembra proces formiranja državne vlasti biti okončan.

- Očekujem da će Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, imena kandidata za ministre i zamjenike ministara iz tih stranaka već naredne sedmice uputiti u proces provjera i mi vjerujemo da se Vijeće ministara može formirati do 24. decembra - kazao je Dodik.

Tegeltija, koji je i sam član Izvršnog komiteta, kazao je da očekuje da mu SDA, SBB i DF u ponedjeljak dostave imena kandidata za novi saziv Vijeća ministara da bi ih što prije uputio Centralnoj izbornoj komisiji i Agenciji za istrage i zaštitu na provjere.

- Već u ponedjeljak ta imena bi bila upućena na provjere, a za ostalih 11 kandidata iz stranaka iz RS i iz HDZ-a CIK je, kao što znate, već završio taj posao, dok bi do kraja dana ili sutra i SIPA mogla okončati provjere – kazao je Tegeltija.

I Dodik i Tegeltija istaknuli su da očekuju da će problem koji je nastao u DNS-u nakon što je za ministra za ljudska prava i izbjeglice ta stranka predložila Draška Aćimovića iz reda ostalih biti riješen.

Naime, Dodik je otkrio da je upućen još jedan prijedlog za ministra iz DNS-a, a uputio ga je Nenad Nešić, poslanik DNS-a u Predstavničkom domu PSBiH. Tegeltija je izrazio očekivanje da će u DNS-u do ponedjeljka imati usaglašen stav u vezi s njihovim kandidatom za Vijeće ministara.

- Nešić je dostavio novo ime, što me dovodi u nezgodnu situaciju. Očekujemo da DNS do ponedjeljka dostavi ime oko kojeg postoji saglasnost, uključujući i onu gospodina Nešića, jer on jedini iz DNS-a ima pravo glasa u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH – kazao je Tegeltija.

Saznajemo da je Nešić predložio da Mlađen Božović bude ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH. 

Već do ponedjeljka će se znati hoće li on ipak zamijeniti Aćimovića.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.