VIJEĆE MINISTARA BIH

Tegeltija za"Avaz": Dobio sam imena kandidata stranaka iz RS i HDZ-a BiH

Ranije je za „Avaz“ Draško Aćimović potvrdio da je on kandidat DNS-a iz reda ostalih za ministra za ljudska prava i izbjeglice

Zoran Tegeltija: Dobio imena. Avaz

Piše: S.D.

9.12.2019

Predsjedavajućem Vijeća ministara Zoranu Tegeltiji danas su dostavljena imena kandidata za ministre i zamjenike ministara iz Republike Srpske i HDZ-a. Ovu informaciju Tegeltija je potvrdio za "Dnevni avaz", ali nije htio govoriti o imenima. 

S druge strane, Radovan Kovačević, portparol SNSD-a, kazao je za „Avaz“ da može reći da je ta stranka donijela odluku da kandidira Stašu Košarca za ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Vojina Mitrovića za ministra prometa i komunikacija te Mirka Okolića za zamjenika ministra odbrane.  

Saznajemo da je za zamjenika ministra civilnih poslova predložen Siniša Ilić iz Ujedinjene Srpske, a za zamjenika ministra sigurnosti Vladimir Mijatović iz SP-a. 

Ranije je za „Avaz“ Draško Aćimović potvrdio da je on kandidat DNS-a iz reda ostalih za ministra za ljudska prava i izbjeglice.  

Informaciju da su kandidati HDZ-a Vjekoslav Bevanda za ministra finansija i trezora, Josip Grubeša za ministra pravde i Ankica Gudeljević za ministricu civilnih poslova tokom dana iz HDZ-a niko nije htio zvanično potvrditi, ali u nezvaničnim razgovorima s izvorima iz HDZ-a oni kažu da misle da su "to ta imena".   

Također, HDZ je navodno predložio Josipa Brkića za zamjenika ministra vanjskih poslova, Miju Krešića za zamjenika ministra odbrane i Ljiljanu Lovrić za zamjenicu ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.  

Da bi otpočele provjere za kandidate za ministre i njihove zamjenike u Centralnoj izbornoj komisiji i Agenciji za istrage i zaštitu BiH, neophodno je da SDA sa svojim koalicionim partnerima SBB-om i DF-om dostavi imena kandidata za tri pozicije koje im pripadaju. I to ministra vanjskih poslova, ministra sigurnosti i ministra odbrane. 

Fahrudin Radončić, lider SBB-a, danas je najavio da će sastanak s liderima SDA i DF-a imati u petak, a da će organi SBB-a nakon toga donijeti odluku o tome hoće li on biti ministar sigurnosti ili neko drugi iz Saveza za bolju budućnost, odnosno hoće li ta stranka uopće učestvovati u vlasti.  

Do sada se špekuliralo da će DF za poziciju ministra odbrane kandidirati Sifeta Podžića, ali ta informacija još nije potvrđena. 

Najavljeno je da predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija u srijedu, 11. decembra, nastavlja konsultacije s bošnjačkim političkim partijama. 



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.