SARAJEVO

Marš za žrtve korupcije

Građani i članovi nevladinih organizacija okupljeni ispred Parlamenta BiH. Avaz

Piše: S.K.

9.12.2019

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, ispred Parlamenta BiH održan je "Marš za žrtve korupcije", na kojem su učestvovali građani i članovi nevladinih organizacija iz  Sarajeva, Banje Luke, Bijeljine i Doboja. 

Problem korupcije najvažniji je problem u BiH. Odlučili smo da pokušamo da s građanima izađemo na ulicu i prošetamo te da na taj način skrenemo pažnju na korupciju - kazao je izvršni direktor Centra za razvoj medija i analizu Eldin Karić. 


Blagić : Pozvao građane da daju doprinos. Avaz

Istakao je da je korupcija, a posebno pravna nesigurnost, razlog zbog kojeg ljudi, a posebno mladi, odlaze iz Bosne i Hercegovine.

- Vi možete čak biti finansijski u dobroj situaciji, ali da dođete u situaciju da imate problem s pravnom zaštitom sebe i svoje porodice i tada nikada ne znate kada ćete nekome stati na put pa se ljudi zbog toga odlučuju da odu, misle da je bolje mirno i sigurnije, a možda čak i teže živjeti vani nego komotno ovdje. Pritom niste nikad načisto da li ćete možda završiti u zatvoru ili ćete imati neki drugi problem - rekao je Karić.

Aktivista Stefan Blagić iz Banje Luke pozvao je sve građane u BiH da daju svoj doprinos u borbi protiv korupcije jer, kako je rekao, samo se na taj način može graditi bolje i prosperitetnije društvo, napominjući da se problem korupcije mora sistemski suzbijati i prevenirati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.