GORAŽDE

Obilježavanje Dana državnosti BiH je civilizacijska, humana i građanska dužnost

Nakon genocidne agresije i Dejtonskog sporazuma unutrašnje uređenje BiH je onakvo kakvo ne zaslužuje nijedna država sa hiljadugodišnjom tradicijom

Sa današnje konferencije za novinare. A. Bajramović

Piše: A. Bajramović / Avaz.ba

25.11.2019

Dan državnosti BiH obilježava se u dramatičnim i haotičnim međunarodnim odnosima, sve većem broju ratišta i neviđenoj patnji miliona ljudi, ali i složenih prilika u samoj BiH koja na granici s EU ostaje zadnji talac migrantske krize, istaknuto je na konferenciji za novinare Udruženja antifašista i boraca NOR-a Goražde.  

Uz podsjećanje da je za vrijeme fašističke okupacije glavnina Hitlerovih snaga bila u BiH, a od sedam ofanziva šest izvršeno na teritoriji naše zemlje, predstavnici UABNOR-a Goražde naglašavaju da su zaključke ZAVNOBiH-a usvojili delegati iz svih naroda koji su tako BiH definirali kao ravnopravnu jugoslovensku federalnu jedinicu u kojoj svi narodi trebaju živjeti ravnopravno.

- Obilježavanje Dana državnosti BiH je civilizacijska, humana i građanska dužnost svih građana BiH, te ujedno prilika sjetiti se svih vrijednosti borbe za ljudska prava i prava djece, borbe protiv fašizma, borbe za slobodu, te značaju državnosti naše jedine domovine koja je već treću deceniju na udaru nacional-fašističkih agresorskih politika unutra i iz okruženja. Nakon genocidne agresije i Dejtonskog sporazuma unutrašnje uređenje BiH je onakvo kakvo ne zaslužuje nijedna država sa hiljadugodišnjom tradicijom. Iako je oružana agresija zaustavljena, svjedočimo da politička nikad nije, s dva entiteta i diskriminirajućim političko-državnim sistemom. Svaki dan svjedočimo novim „dogovorima“ nacionalnih stranaka koji opet bude i hrane fašizam idejom stvaranja čistih nacionalnih prostora, zasebnim školovanjem te nacionalnim pripadanjem i moranjem biranja „iz svog tora“ što omogućava korist za pojedince – kazao je Uzeir Živojević, predsjednik UABNOR-a Goražde.

Partizanski pokret nastoji se obezvrijediti, a izdajnici rehabilitirati, navode antifašisti Goražda, uz poruku da se konačno digne glas za državu BiH bez entiteta i diskriminatorskog Ustava.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.