RAZGOVOR

Sven Alkalaj za "Avaz": Zašto sam zamalo zaplakao pred Vijećem sigurnosti

Bio sam emotivno ponesen patriotskim osjećajem za BiH koji je u govoru istakla Selma Korjenić 

Alkalaj: Kritizirane i vlasti BiH zbog godine zastoja. Arhiv

Piše: F. Karalić / Avaz.ba

7.11.2019

Obraćanje Svena Alkalaja, ambasadora BiH pri Ujedinjenim narodima, u Vijeću sigurnosti UN-a, izazvalo je veliku pažnju javnosti u BiH.


Patriotski osjećaj

 Prije svega jer su mediji prenijeli da je Alkalaj na kraju svog obraćanja zaplakao dok je zahvaljivao Selmi Korjenić, koja je pred Vijećem sigurnosti u ime organizacije “Trial” govorila o posljedicama rata i neriješenim ratnim zločinima.

U razgovoru za „Avaz“ Alkalaj ističe da nije zaplakao, ali da je bio vrlo emotivan. On kaže da je Korjenić, koja je vrlo lijepo izložila faktičko stanje, na kraju rekla da „bez obzira na ove poteškoće s kojima se susrećemo, mi moramo nastaviti raditi za BiH, državu koja zaslužuje to“.

- Ja sam je samo htio pozdraviti. Postao sam emotivan kada sam rekao: „Da, Selma, mi to možemo učiniti, i to ćemo učiniti zajedno i uz pomoć naših prijatelja koji sjede ovdje u UN-u.“ Bio sam emotivno ponesen takvim patriotskim osjećajem za BiH, koji je i u govoru istakla Selma. Nisam plakao, ali čovjeku knedla stane u grlu kada takvo nešto emotivno čuje. Napravio sam pauzu u jednom momentu, jer su me ponijele emocije – ističe Alkalaj.

Govor koji je on pročitao usaglašen je, kaže, u Predsjedništvu BiH, zbog čega i „nije imao neku dubinu“. U tom govoru iznio je, ističe, značajne elemente koji su vezani uz BiH na evropskom i euroatlantskom putu.

- U tom smislu smo istakli nemogućnost da neke stvari implementiramo, kao što je pitanje vladavine prava. Bilo je govora i drugih učesnika o putu u NATO i da je to dogovoreno ranije i da ne bi trebalo biti nikakvih problema. Također, druge zemlje govorile su o upotrebi bonskih ovlasti kada bude pravi moment, da se iskoriste kada bude potrebno da zemlja krene naprijed – rekao je Alkalaj.


Ratni zločini

Dodao je da su mnoge države kritizirale to što za godinu nije formirana vlast u BiH te je apelirano da se na tome radi.

- Oštre su ocjene bile protiv svih govora mržnje, govora o otcjepljenju i poruka mržnje koje su slali neki političari u BiH. Jedna od tema koje su dominirale bilo je i negiranje genocida, glorifikacija ratnih zločina i promoviranje govora mržnje. Traženo je od visokog predstavnika da na tom polju nešto značajno uradi i ne dozvoli da se takvo nešto nastavi ili eskalira. Spomenuto je i neprovođenje sudskih presuda međunarodnih institucija, kao što su Sud za ljudska prava i činjenica da odluka u slučaju „Sejdić – Finci“ nije provedena - prenosi nam Alkalaj.



Nedopustivo da 11 godina nema izbora u Mostaru

 - Stavljen je akcent i na izbore u Mostaru. Rečeno je da je nedopustivo da 11 godina nemamo izbore u ovom gradu. Od Incka je traženo da se angažira i na tome i da upotrijebi sva moguća sredstva koja su mu na raspolaganju, a više je učesnika više puta spomenulo i bonske ovlasti – istakao je Alkalaj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.