IMENOVANJA

Čekaju se prijave za šefa ključne policijske agencije: Još niko ne želi na čelo SIPA-e

Za sada nije stigla nijedna zvanična prijava, ali je desetak zainteresiranih kandidata, rečeno za „Avaz“

SIPA: Čekaju se prijave. Avaz Arhiva

Piše: M. Aščić

6.9.2019

Na konkurs za direktora SIPA-e koji je prošle sedmice raspisao Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine BiH, prema informacijama „Avaza“, do prije dva dana nije stigla nijedna zvanična prijava.

Hoće li Zubac

Konkurs je otvoren do 11. septembra, a saznajemo da će Nezavisni odbor o prijavama, koje se očekuju da stignu na adresu ove institucije u narednim danima, raspravljati 22. septembra.

Aktuelnom direktoru SIPA-e Perici Staniću četverogodišnji mandat istječe 5. novembra, ali je zainteresiran i za drugi mandat. Iz SIPA-e nam je jučer nezvanično rečeno da Stanić još nije poslao prijavu, ali ne znači da neće.

Nije se još prijavio ni bivši direktor SIPA-e Goran Zubac, iako su pojedini mediji špekulirali o tome. Zvanične potvrde o kandidaturi Zupca još nema.

No, veliki je broj kandidata koji žele poziciju šefa ključne policijske agencije u državi. Osim Stanića, saznajemo da će se na konkurs navodno prijaviti i Siniša Koštrević, savjetnik ministra policije RS Dragana Lukača i dugogodišnji načelnik Uprave kriminalističke policije MUP-a RS.

Ali, u igri su i Goran Pisić, direktor Policije Brčko distrikta, Žarko Laketa, načelnik Policijske uprave Trebinje, Relja Kovač i Ranko Vuković, dugogodišnji rukovodeći policijski službenici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela (DKPT) BiH.


Pozicija Srbima

Vuković je zamjenik direktora DKPT-a, a Kovač šef Operativnog štaba. Već je izvjesno da će novi direktor SIPA-e biti biran između kadrova SDS-a i SNSD-a, jer ta pozicija pripada Srbima. Sve će ovisiti i o tome koja će politička opcija iz RS biti u vlasti. Za sada je tome bliži SNSD, koji je potpisao sporazum o formiranju vlasti na državnom nivou.

Koja je procedura

Prema proceduri, Nezavisni odbor nakon razmatranja prijava vidjet će ko ispunjava uvjete, a zatim zakazati intervjue. Tek po okončanju postupka odabira bit će dostavljena ministru sigurnosti BiH imena najviše pet kandidata,  a imenovanje, na prijedlog ministra sigurnosti, obavit će Vijeće ministara. Najvjerovatnije novi saziv.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.