REAKCIJE

Vigemark: Ne mislim da je BiH nestabilna zemlja

Lars-Gunar Vigemark. Arhiv

Fena

31.7.2019

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Lars-Gunar Vigemark (Lars-Gunnar Wigemark) izjavio je danas da ni najmanje ne smatra da je BiH nestabilna.

To je, kaže, njegov lični stav.

Vigemark je dodao da ne može komentirati navode predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, zemlje članice EU, niti bilo kojeg dužnosnika iz zemalja članica.

Grabar-Kitarović ustvrdila je kako je Bosna i Hercegovina nestabilna zemlja, u kojoj postoji militantni islam.

- U BiH imate značajno međunarodno prisustvo, uključujući i EUFOR u okviru operacije "Altea", kao i mnoge druge međunarodne organizacije, ali to ne znači da je sama zemlja nestabilna - rekao je novinarima šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovine.

Što se prije, kako dodaje, budu formirale vlasti, brže će se omogućiti da sistem profunkcionira i u potpunosti provedu izborni rezultati.

Uvjeren je da BiH može postati članica EU, ali postoji čitav niz mjera i odluka koje mora provesti kako bi se to dogodilo.

Pozvao je da se političari usmjere na pitanja važna za građane.

- Sva priča o stabilnosti ili nestabilnosti odvlači pažnju od toga, prije svega političkih lidera, ali i građana - kazao je Vigemark.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.