IDEJE

Info-dan u Mostaru: S partnerom iz EU do novca i realizacije projekta

Zajednička saradnja iz kulture, sporta, zaštite okoliša

M. Sm.

22.7.2019

S jučerašnjeg predstavljanja. Ž. Miličević

U Mostaru je jučer održan info-dan „Od ideje do cilja – programi Evropske unije“ u okviru kojeg su predstavljena tri programa, „Evropa za građane“, „Kreativna Evropa“ i „Horizon 2020“. 

„Evropa za građane“ je najlakši za apliciranje, kako je to rekao Goran Kučera, stručni savjetnik za razvoj civilnog društva pri Ministarstvu pravde BiH. Ovaj program, kazao je, namijenjen je, prije svega, neprofitnim organizacijama, ali i lokalnim organima vlasti, a uz projektnu ideju neophodno je partnerstvo s nekom organizacijom iz EU.

- Cilj je povezati građane zemalja članica programa kako bi zajednički sarađivali na različitim temama iz područja kulture, demokratizacije, zaštite okoliša, sporta i, uopće, temama koje su i od lokalnog i od EU značaja - kazao je Kučera.

Aida Kalender, voditeljica „Deska Kreativna Evropa“, naglasila je da je, kada je riječ o projektima svih EU fondova, najvažnije početi aplikaciju na vrijeme, a ne u posljednji tren, kao što je to, najčešće, slučaj u BiH.

„Kreativna Evropa“ je fond, navela je, koji se izdvojio za period od 2014. do 2020. godine u iznosu od 1,36 milijardi eura. Namijenjen je filmskim i scenskim radnicima, programerima računarskih igrica i drugim kreativcima, organizatorima festivala, pozorištima, muzejima te drugim kulturnim organizacijama.

Dalibor Drljača, nacionalna kontakt osoba programa „Horizon 2020“ u BiH, kazao je kako je to najveći program na svijetu koji finansira nauka, istraživanje i inovativnosti.

Namijenjen je univerzitetima, istraživačkim centrima i malim i srednjim preduzećima, a za period od 2014. do 2020. godine ukupni budžet programa iznosi 80 milijardi eura.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.